Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
EKOLOGIJA / planet čovjek
Eko-incident u području industrijske zone Urinj: Lož ulje iscurilo iz zone u more, 30 metara od obale…

Eko-incident u području industrijske zone Urinj:
Lož ulje iscurilo iz zone u more, 30 metara od obale…

U području industrijske zone Urinj u srijedu poslijepodne došlo je do površinskog onečišćenja mora zbog istjecanja lož ulja iz postrojenja u zoni. O incidentu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka).

U priopćenju koje je Ministarstvo objavilo tim povodom, navodi se da je dojava o onečišćenju MRCC Rijeka zaprimilo 9. studenog u 16 sati posredstvom županijskih dojavnih centara ŽC 112 Rijeka i Split, o čemu je odmah obaviještena nadležna Lučka kapetanija Rijeka, čiji službenici su terenskim i pomorskim nadzorom ustanovili površinsko onečišćenje mora lož uljem (s manjim postotkom sumpora – do 0,5 posto), na poziciji ispred Urinja, u neposrednoj blizini Termoelektrane Rijeka ( TE Rijeka/Urinj ).

Na poziciju onečišćenja angažirana je, radi sanacije, tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora, čiji djelatnici su postavili plutajuće upijajuće brane u obuhvatu najveće koncentracije površinskog onečišćenja. Istovremeno su iz nadležnosti TE Rijeka/Urinj također angažirane dodatne dvije tvrtke, čiji djelatnici saniraju onečišćenje mora i morskog okoliša u užem perimetru industrijskog postrojenja- kaže se u priopćenju resornog ministarstva.

Također se ističe da su službenici riječke  Lučke kapetanije u okviru očevida o uzrocima onečišćenja uzeli izjave djelatnika TE Rijeka/Urinj, budući da je ustanovljen izvor onečišćenja s kopna, odnosno, polutant je iz postrojenja prodro u kanalizacijski cjevovod, odakle je putem podmorskog ispusta iscurio u more, na udaljenosti 30 metara od obale. Djelatnici TE Rijeka/Urinj incident su primijetili u 14.15 sati i poduzeli sve potrebne radnje na žurnom zaustavljanju istjecanja polutanta, dok su iz Uprave tvrtke o događaju obavijestili Državni inspektorat i Policijsku upravu Primorsko – goransku, stoji u priopćenju.

U ovome slučaju nije bilo potrebe za aktiviranjem Županijskog operativnog centra Primorsko – goranske županije, jer je reakcija bila pravodobna. Lučka kapetanija Rijeka, kaže se na kraju priopćenja za javnost, u suradnji s drugim službama nadležnima za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša, provodi očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja uzroka onečišćenja i točne količine izlivenog lož ulja.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI