Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Što će članici NATO saveza polovni zrakoplovi bez oružja – predsjednica RH: Ja bih najradije kupila novi mercedes

Što će članici NATO saveza polovni zrakoplovi bez oružja – predsjednica RH:
Ja bih najradije kupila novi mercedes

Kolinda Grabar Kitarović (49) upitana o kupnji polovnih borbenih zrakoplova na koje se u državi s morem općesocijalnih, gospodarskih, natalitetnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih problema iz koje svakodnevno iseljava stanovništvo namjerava ulupati nekoliko milijardi kuna odnosno više stotina milijuna dolara.

-Ja bih najradije kupila novi mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari. Dakle, moramo biti racionalni u toj odluci. Moraju se sagledati sve prednosti i nedostatci i u tom okviru donijeti najbolja moguća i najracionalnija odluka za državu – rekla je predsjednica države Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović (49) danas u Karlovcu, upitana o kupnji polovnih borbenih zrakoplova na koje se u državi s morem općesocijalnih, gospodarskih, natalitetnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih problema iz koje svakodnevno iseljava stanovništvo namjerava ulupati nekoliko milijardi kuna odnosno više stotina milijuna dolara.

Komentirala je i eventualnu kupnju borbenih aviona bez oružja i streljiva, bez kojih onda ta rabljena prometala zapravo i nisu borbeni avioni.

– Ja ću prihvatiti onu opciju koju stručna skupina Ministarstva obrane i glavnog stožera predloži kao najbolju i najpovoljniju za Hrvatsku jer o tome trebaju odlučiti stručnjaci i piloti. Bitna je sveobuhvatna ponuda jer ona mora uključivati ne samo borbene zrakoplove nego i obuku, simulatore i streljivo, i naravno ona strateška pitanja povezivanja gospodarstava i ulaganja u Hrvatsku. O tome ćemo razgovarati večeras – rekla je predsjednica države Hrvatske.

Zapravo je malo kome jasno zašto, doista, Hrvatskoj trebaju takvi avioni, kada bi je u slučaju od ratnog nasrtaja, primjerice, Sjeverne Koreje, ionako trebali braniti moderniji i bolje opremljeni zrakoplovi jer je članica NATO saveza.

– O tome da nam ne trebaju stari avioni… Gledajte, temeljno je pitanje u ovom trenutku razlika između generacija. Mi trenutno raspolažemo zrakoplovima druge generacije, MIG 21, dok većina Europske unije i susjeda koji imaju borbeno zrakoplovstvo raspolažu četvrtom generacijom MIG-ova, dakle mi se moramo pomaknuti. Ja bih isto najradije da možemo kupiti nove zrakoplove, to je uvijek najbolja opcija, međutim valja računati što je najbolje za državu. Ne možete vi potrošiti novce koje nemate na zrakoplove ako vam trebaju za obrazovanje, socijalna pitanja i sve ostalo – reče predsjednica RH, pojasnivši svoje stajalište gore navedenom prispodobom o mercedesu.

Ilustracija – Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

Tags:

VEZANE VIJESTI