Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
izborište / kampanja
Počelo licitiranje oko HDZ-ovih kandidata za Pantovčak: Tko će od HDZ-ovaca na megdan Milanoviću- Grabar Kitarović, Jandroković, Medved ili – Šimonović?

Počelo licitiranje oko HDZ-ovih kandidata za Pantovčak:
Tko će od HDZ-ovaca na megdan Milanoviću- Grabar Kitarović, Jandroković, Medved ili – Šimonović?

Sve je bliže superizborna 2024. kada će Hrvatska u trostruke izbore- parlamentarne, eurozastupničke i predsjedničke. Predizborna atmosfera već se naveliko osjeća, a kako piše Jutarnji list, krenula je i licitacija oko potencijalnih kandidata za šefa države. HDZ, navodno, kalkulira oko nekoliko imena- Gordana Jandrokovića, Tome Medveda, Kolinde Grabar Kitarović, pa čak i diplomata Ivana Šimonovića.

Tko će od njih izaći na megdan Zoranu Milanoviću, aktualnom predsjedniku Republike, vidjet ćemo, ali tko god bio vrijeme je da ga stranka počne medijski promovirati kako bi javnost pravodobno percipirala Milanovićevu konkurenciju. Problem je što će iduća godina biti u doslovnom smislu obilježena izborima na koje će birači čak tri puta izlaziti: kako bi izabrali novi saziv hrvatskog parlamenta ( Sabora ), nove zastupnike za Europski parlament i novog šefa države. U svakom slučaju bit će teško razlikovati jednu kampanju od druge ili treće, a za hrvatske građane ipak je najvažnija ona za novi saziv Sabora, pa je za očekivati da će ona biti i najdinamičnija.

Zamjetno je da se odnedavno bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović značajno više pojavljuje u javnosti, sve je aktivnija i medijski prisutnija, što može upućivati na to da se sprema okušati u još jednom predsjedničkom mandatu. Jandroković, također, nije bez šanse za kandidaturu s obzirom na iskustvo šefa Sabora, dok je moguća kandidatura Medveda sračunata ponajviše na njegov braniteljski status na koji HDZ i tri desetljeća od rata još uvijek “igra”, ali i njegovu bliskost s premijerom. No, realno, njegove su kompetencije za tu funkciju najslabije.

Upravo stoga neki u HDZ-u, kako navodi JL, smatraju da bi pravi izborni suparnik Zoranu Milanoviću bio stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, diplomat od formata Ivan Šimonović.

Šimonović je tijekom karijere obnašao brojne dužnosti, od zamjenika ministra vanjskih poslova, nestranačkog ministra pravosuđa u Sanaderovoj i vladi Jadranke Kosor, pa do pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona. Pitanje je, međutim, koliko će kao kandidat odgovarati vodstvu stranke i koliko ga ono percipira kao stranačkog zaslužnika, odnosno nekog tko bi HDZ-u mogao donijeti mandat na Pantovčaku.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI