Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
POLITIKA
Plenković- kandidat za glavnog tajnika NATO-a?

Plenković- kandidat za glavnog tajnika NATO-a?

Andrej Plenković bi mogao naslijediti Jensa Stoltenberga na mjestu glavnog tajnika NATO-a. Tu su mogućnost prvi plasirali u javnost zapadni mediji spekulirajući o potencijalnim kandidatima, s obzirom da Stoltenbergu mandat istječe 30 rujna ove godine. Švedski dnevnici Aftonbladet i Svenska Dagbladet među ozbiljne kandidate za glavnog tajnika NATO-a spominju i hrvatskog premijera. Kod nas ta informacija nije osobita senzacija, jer kad je o Plenkoviću riječ otkako je stigao iz Bruxellesa da bi preuzeo HDZ a potom na izborima i odgovornost za upravljanje Hrvatskom, spekulira se o njegovoj međunarodnoj političkoj karijeri. Doduše, mnogi su ga vidjeli u Europskoj komisiji ili nekim ključnim tijelima Europske unije, ne baš u vojnom savezu. Ali, Plenković može sve…

Očekuje se da će ime novog glavnog tajnika NATO-a biti poznato do samita NATO-a u Vilniusu koji je zakazan za 11. i 12. srpnja. Plenkovića neki vide kao mogućeg Stoltenbergovog nasljednika dijelom i zbog toga što se već duže vrijeme zemlje istočne i srednje Europe u NATO-u i EU-u osjećaju zapostavljenima u distribuciji funkcija, ali ako bi to bio kriterij da se novi dužnosnik NATO-a izabere iz tog dijela Europe, tada bi kandidat, uz Plenkovića,  mogao biti, kako to misle u švedskom socijaldemokreatskom Aftonbladetu, i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, ili estonska premijerka Kaja Kallas.

No, navodi N1, rumunjskom predsjedniku mandat istječe tek u studenome 2024., Kallas se smatra previše antiruski nastrojemom, pa u takvim okolnostima Plenkovića Švedi vide kao favorita, tim više jer ga smatraju i jednim od lidera Europske pučke stranke s iznimnim ugledom i utjecajem u EU.

Još prije godinu dana je kao moguća kandidatkinja za ovu prestižnu poziciju figurirala i Kolinda Grabar Kitarović, pogotovo zbog spekulacija kako bi po prvi put u povijesti NATO mogla voditi žena. Međutim, njezina tadašnja blagonaklonost prema Putinu, fotografiranje s njim i razumijevanje koje je u jednom intervjuu pokazala za njegovu situaciju, skinulo ju je s liste izglednih kandidatkinja.

U kontekstu mogućeg instaliranja žene na čelo NATO-a spominju se, pak, donedavna finska socijaldemokratska premijerka Sanna Marin, ali je to malo vjerojatno s obzirom da je Finska tek ovih dana ušla u NATO pa bi to bilo ipak prerano. A osim toga dva zadnja tajnika su bila iz nordijskih zemalja- Anders Fogh Rasmussen ( Danac ) i Jens Stoltenberg ( Norvežanin ).

U igri je, prenosi N1, i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iza koje je i šest godina mandata ministrice obrane u Njemačkoj, ali poput rumunjskog predsjednika i njoj aktualni mandat na čelu EK istječe krajem 2024. Spominje se i Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, što bi možda i bilo moguće da na čelu EU nije također Njemica ( Ursula von der Leyen ).

Spekulira se ( u švedskim medijima ) i s imenom nizozemskog premijera Marka Ruttea, te španjolskog premijera Pedra Sacheza, što je malo vjerojatno jer Španjolska od 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom.

Čini se da je, makar na još godinu dana, u igri i sam Stoltenberg, kojemu se mandat produžavao čak tri puta, no, kako navodno sam tvrdi, ovo je zadnji put.

Kakve su realno Plenkovićeve šanse?

-Ako se odluči da treba ići na mušku varijantu, onda on ima šansu- ocijenio je za N1  politički analitičar Žarko Puhovski koji smatra da se Plenkovićevo naglo okretanje vojnim pitanjima može smatrati nekim signalom da se premijer doista sprema za funkciju u NATO-u.

-Prije se nije tim bavio, a dijelom ga je i Milanović sad na to natjerao pa je iskoristio priliku da se preko Banožića prikaže kao spasitelj vojske. Okretanje vojnim pitanjima bi moglo na to upućivati-  rekao je Puhovski.

(foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI