Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Hrvatsko-srpski spektakl: Zagrepčane očekuju gužve

Hrvatsko-srpski spektakl:
Zagrepčane očekuju gužve

Zagrepčane, posebno one koji sutra budu odlazili na posao osobnim automobilima, autobusima i tramvajima, posebno će razveseliti posjet srpskog predsjednika A. Vučića hrvatskoj kolegici Kolindi G.K. Putovanje gradom svakako neće biti svakidašnje, jer bi se uobičajene prometne gužve mogle i pojačati. Kako to u nas obično biva, kolone limuzina u kojima se voze političari obično imaju faraonski tretman. Kako bi  mogli nesmetano proći, promet se rutama kojima oni prolaze zatvara za obični puk, pa građanstvo moraju strpljivo čekati dok dužnosnici ne prozuje u skupocjenim vozilima. Tako je bilo još u vrijeme J.B. Tita, na taj se način po Zagrebu vozio i pokojni F. Tuđman, a sutra će i Aleksandar Vučić.

– Vezano uz službeni posjet predsjednika Srbije Republici Hrvatskoj obavještavamo građane da postoji mogućnost otežanog prometovanja i kretanja tijekom 12. i 13. veljače 2018. godine posebno u zonama gdje će se održavati službeni sastanci, a u kojima će se provoditi posebne mjere osiguranja. Zbog provođenja mjera sigurnosti, u vrijeme posjeta, uspostavit će se posebna regulacija prometa na području Zagreba i Velike Gorice zbog čega postoji mogućnost da će se promet u pojedinim dijelovima gradova otežano odvijati – javljaju iz MUP-a.

U njihovoj šturoj obavijesti nema konkretnijih obavijesti za građane gdje bi se točno mogle očekivati te gužve. Iako se preptostavlja kako će motorizirana kolona političara putovati od velikogoričkog aerodroma do Ureda predsjednice RH na Pantovčaku, iz MUP-a su ipak mogli obavijestiti zagrebački živalj koje bi prometnicetrebalo izbjegavati radi smanjenja gužvi, te ponuditi alternativne pravce. No o tome ni slova.

– Apeliramo na građane vozače, kao i pješake, na poštivanje postavljene prometne signalizacije te poštivanje zapovijedi i uputa policijskih službenika na terenu.
Policija će nastojati provesti mjere osiguranja uz minimalno ometanje građana u obavljanju njihovih dnevnih obveza. Unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju – vele MUP-ovci.

Iz Ureda predsjednice RH pak šalju raspored Vučićeva boravka u susjednoj Hrvatskoj. U 10:30 sati započinje taj hrvatsko-srpski spektakl ceremonijom ‘svečanog dočeka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića‘ na adresi Pantovčak 241. 

Petnaest minuta kasnije će se dvoje predsjednika sastati ‘glavom u glavu’, ononso bit će upriličen ‘tête-à-tête susret Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Srbije’, kako pišu. Onda slijede tzv. bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Srbije i Republike Hrvatske, a za 12:30 sati će oboje dati velevažne izjave za medije. U 16 sati se očekuje ‘obraćanje Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Srbije na Hrvatsko-srbijanskom gospodarskom forumu (Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2)’, a u 16:45 susret Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Srbije s mladima u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj (Sv. Duh).

Ne piše gdje će na večeru i što će jesti.

Dan kasnije, u utorak, 13. veljače 2018. godine, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posjetit će općinu Gvozd, naselje Vrginmost te nazočiti skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kako kažu.

Neki su mišljenja kako bi bilo pametnije, kao prošli put, da se hrvatske i srpske glavešione sastaju negdje gdje njiho posjet neće prouzročiti gužbve i nervozu, kao što je to bio slučaj  na mostu između Erduta i Bogojeva (Granični prijelaz Erdut).

Ilustracija, arhiva: Predsjednica RH i Vučić na mostu (foto Ured predsjednice RH)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI