Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
KOMENTARIĆ / SCENA
Dubioza nedavno u Areni Zagreb (Foto: Vedran Metelko/Ravno do dna)

Dubioza kolektiv za Novu godinu u Šibeniku za duplo više eura nego prije tri godine

Dubioza nedavno u Areni Zagreb (Foto: Vedran Metelko/Ravno do dna)

A je li Dubioza duplo bolji bend nego te 2014.?

Nije. Naprotiv.
Ma nije stvar u novcu. Neka Grad, odnosno Tvrđava kulture, plati ako već ima novac i viziju. Stvar je u sjećanju i trenutku.
Sjećamo se, nije bilo davno, kakva se galama digla oko 25 tisuća eura neto, koliko je Dubioza uzela gradskoj blagajni na prijelazu iz 2014. u 2015. HDZ-ov gradonačelnik Burić je i tada stajao na braniku odabira novogodišnjeg izvođača, kojeg su doveli ljudi okupljeni oko kluba Azimut, a najviše mu je udaraca dolazilo iz vlastite stranke. Novac pri tome vjerojatno nije igrao ključnu ulogu, bio je samo izgovor za prigovore jer, sjetimo se, te je 2014. izbio čuveni skandal s bivšim biskupom i upokojenim Azimutovim ljetnim Green Stageom. Dubioza je, također, tada imala i status beskompromisnog ljevičarskog benda, a ako nas sjećanje ne vara, i iz crkvenih krugova je bilo reakcija. One su doduše bile umjerene, jedino na čemu se nakratko inzistiralo, kako smo onda dočuli, bilo je da ako se ikako može da se iz repertoara izbaci onaj stih “od Vatikana do Irana, ilegalna je marihuana”. Nitko to Dubiozi nije ni prenio.
Dubioza kolektiv bila je tada grupa na koju se oslanjao mladenački bunt cijele regije, kontra političkog taloga koji je vladao ovim prostorima, a njihovo dovođenje u novogodišnji Šibenik na ovom smo portalu pozdravili kao hrabrost i odvažnost vladajućih. No, taj je trenutak prošao. Dubioza je danas cirkusantski bend otupljene oštrice, okrenut najširoj mogućoj publici željnoj vizualnog spektakla i grupnog izvikivanja refrena. Takva formula će dakako napuniti šibensku Poljanu na novogodišnjem dočeku, u to nema sumnje, no teško će se ponoviti situacija od prije tri godine kada su gotovo svi aparmtani po gradu bili bukirani. Trenutak je opet kriv, jer ono što se u najavama ovog nastupa ističe kao odlično tempiranje, a to je puna zagrebačka Arena na Dubiozi od prije nekoliko dana, bit će upravo najveći problem za turistički aspekt novogodišnjeg programa. Da skratimo, dobar dio države koji u ovom trenutku želi vidjeti Dubiozu uživo, učinio je to prije pet dana u Areni Zagreb.
Dakle, nije, naprotiv. Dubioza kolektiv definitivno nije dvostruko bolji bend nego što je to bio prije tri godine, nemojte da vas zavara 50 tisuća eura novogodišnjeg honorara. Kao i većina grupa kojima je satira i zajebancija osnovno kreativno gorivo, i u njihovim redovima došlo je do zamora materijala. “Kaša lošeg narodnjaka i lošeg heavy metala na ska speedu, a između toga zborno pjevanje zatupljujuće loših mental(itet)nih refrena uz akustičnu gitaru, ili pak repanje na matricu elektro hitova minulih dekada. Signal je to da je kreativna vreća s brzopoteznim singlovima prazna i da se kao ‘zicer jingleovi’ moraju koristiti fraze i aranžmani koji su se desetljećima masovno ljepili za uši, i naravno apsolutno sve je podložno mutiranju ka narodnjaku”, napisao je glazbeni kritičar Zoran Stajčić nakon koncerta u Areni. Politički talog je i dalje svuda oko nas, no bunt više ne stanuje kod Dubioze.
Popularnost nikad veća, repriza novogodišnjeg programa u Šibeniku neće omanuti, no kvaliteta je ostala negdje na albumima “Firma ilegal” i “5 do 12”. Na putu prema dolje već su bili s “Apsurdistanom”, a najnoviji album “Pjesmice za djecu i odrasle” točno opisuje sam njegov naziv.
Posluži li vrijeme, bit će krcato. Pogotovo što ulogu predgrupe ponovno preuzima Elemental, koji su, kao i prije tri godine, došli po ‘prijateljskoj’ cijeni, budući da im je Šibenik idealno ‘uletio’, jer dan kasnije već imaju zakazanu gažu u Budvi. No ne možemo se oteti dojmu da se za 50 tisuća eura plus PDV mogao dovesti i respektabilni strani izvođač, u rangu Manu Chaoa ili nekog sličnog, pa da se s pravom gradski čelnici mogu hvaliti najboljom Novom godinom u Hrvatskoj. Ovako smo samo dobili najbolju i duplo skuplju reprizu.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI