Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
POLITIKA
Predsjednica u Kninu izrazila žaljenje zbog srpskih žrtava u ‘Oluji’

Predsjednica u Kninu izrazila žaljenje zbog srpskih žrtava u ‘Oluji’

U Kninu je jutros održan središnji dio proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobjede “Oluja 95” položeni su vijenci i zapaljene svijeća, a zajednički vijenac položila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.
Čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje, počeo je program na kninskoj tvrđavi.
– Sjećamo se poginulih u Domovinskom ratu, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Zajedništvo je bilo temelj naše povijesne pobjede i obnove, i ono treba biti temelj naše budućnosti – počela je svoj govor predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. – Slaveći ovu pobjedu, ona nas moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Kao predsjednica, Hrvatica i majka želim izraziti žaljenje zbog srpskih žrtava u Oluji. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijoj tuzi, vjerujemo u zajedničku budućnost svih građana. Hrvatska čini sve da osigura uvjete za povratak Srba, a čini to unatoč tome što inspiratori pobune nisu platili ni kune za obnovu svega što su četnici razorili u četiri godine granatiranja, bombaridranja, paleži i pljačke. Hrvatska će uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa dati aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije u EU – rekla je predsjednica.
– Danas ovaj hrvatski stijeg nije samo simbol pobjede u Domovinskom ratu nego spomen na žrtve koje su za nj pale – rekao je premijer Andrej Plenković. – Želim apelirati na slogu naših branitelja, hrvatskih ljudi. Osim pobjede danas slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu. Hrvatska u budućnosti treba omogućiti dostojan život, obrazovanje, zaposlenje i plaću, da obitelji ostaju u zemlji, a umirovljenici imaju dobar standard. Želim i Hrvatsku u kojoj ćemo poštivati sve žrtve i nastojati postići široki konsenzus te Hrvatsku u kojoj će se sve manjine osjećati integrirano – kazao je premijer.
Okupljenima se obratio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. – Danas kad živimo u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima. Sloboda i mir nisu nešto što moramo uzeti zdravo za gotovo. Bez obzira na razlike koje postoje među nama, Hrvatska je naša jedina domovina na koju moramo biti ponosni i koju moramo zajedno graditi.
Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat koncert održati Prljavo kazalište, a program završava vatrometom u 23 sata.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI