Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
LJUDI
Shaurn Thomas i osmijeh koji govori više od riječi (foto printscreen Facebook)

Shaurn Thomas, nevin u zatvoru 24 godine:
Znate, vrijeme liječi sve rane…

Shaurn Thomas i osmijeh koji govori više od riječi (foto printscreen Facebook)

Evo jedne priče s dobrim završetkom, koja nema veze s Hrvatskom. U Hrvatskoj kriminalci, lopovi, ratni profiteri, veleizdajnici i ostali društveni otpad koji sustavno uništava društvo mogu biti mirni. Neće tako lako završiti u zatvor. Možda jedino malo u pritvor, da malo smršave. Usput, dapače, mogu postati gradonačelnici, premijeri, ministri i tome slično.

Iz SAD-a stiže drukčija, odnosno potpuno suprotna priča. Tamo ljudi u zatvor završe nevini, bez da su ukrali pola države. Shaurn Thomas, danas 43-godišnjak, u zatvoru je proveo pune 24 godine. Nevin.
No pravda je dostižna. Simpatični 43-godišnjak iz Philadelphije sa začuđujućim osmijehom s obzirom na proživljeno, oslobođen je i pušten iz zatvora 24 godine nakon što je proglašen krivim za ubojstvo kojega – nije počinio.
Američka pravda je zbilja bila spora, ali je ipak nekako brža od hrvatske: philadelphijski Ured Okružnog odvjetništva zaključio je prošlog tjedna kako treba pustiti nevinog čovjeka iz zatvora. Desilo se to nakon što su im, eto, dostavljeni krunski dokazi koji su navodno bili zagubljeni, a zbog čega je Shaurn Thomas, tada 19-godišnjak, bio osuđen na doživotni zatvor za ubojstvo biznismena 1990. godine (u trenutku dok je ubijeni namjeravao unovčiti ček u vrijednosti 25 tisuća dolara).

Uvijek ima dobrih ljudi

Uzalud je Thomas godinama tvrdio kako nije ubio nikoga nego je pak, baš u vrijeme tog ubojstva, bio na drugom sudu jer su ga povezivali s maloljetničkom krađom motocikla (u to vrijeme je Shaurn Thomas imao 16 godina).
No uvijek ima dobrih ljudi. Bivši policijski narednik James Figorski, koji se u doba tog zločina bavio maloljetničkim kriminalom, bio je sumnjičav prema tom sudskom slučaju, jer nije bio potkrijepljen nikakvim valjanim dokazima. Zato se dobrovoljno javio kako bi pomogao Thomasu, te je postao njegov odvjetnik u pravosudnoj bitci koja je potrajala osam godina.

Shaurn s odvjetnicima (foto printscreen Facebook)

– Shaurn se duga desetljeća borio da bi dokazao svoju nevinosti. Pridružio sam mu se u toj borbi, i mnogo puta mi se činilo da nikada nećemo uspjeti i da će on ostati u zatvoru ostatak svoga života – kazao je Figorski, kako prenosi BBC.
Ključan je bio pronalazak dnevnika sudskih aktivnosti kojima je bilo dokazano kako je u vrijeme ubojstva Thomas bio na drugom sudu, a koji su se, kažu, zagubili. Inače, porota nije vjerovala niti Thomasovoj sestri i majci, koje su očajnički svjedočile kako su i one u to vrijeme bile na sudu kao njegova pratnja, jer je bio maloljetan.

‘Život je prekratak za neprijateljstvo’

A Shaurn Thomas:  što on kaže na činjenicu da je gotovo čitav život proveo u zatvoru bez razloga i krivnje.
– Osjećam se divno – kazao je netom nakon što je izašao iz zatvora i zagrlio zaručnicu i obitelj ispred ulaza (izlaza) zatvora u Frackvilleu.
Je li ljut, bijesan…? Ogorčen na pravosuđe, Ameriku, cijeli svijet…?
– Ne osjećam nikakvo neprijateljstvo prema nikome. Zašto bi? Život je prekratak za takvo što. Idem naprijed. To je tragedija koja mi se dogodila, ali prilično sam siguran da nisam jedini koji je doživio nešto slično – pomirljivo i optimistično, uz široki osmijeh je kazao Thomas.
Gospodin Shaurn Thomas tvrdi i kako ne žali zbog ničega. Nasuprot tome, veseli se budućnosti za koju pretpostavlja kako će sadržavati i odmor na tropskom otoku.
– Znate, vrijeme liječi sve rane… – rekao je novinarima na izlazu iz zatvora, pa je otišao s obitelji na ručak od plodova mora.

Shaurn Thomas grli majku na izlazu iz zatvora (foto printscreen)

Shaurn Thomas i osmijeh koji govori više od riječi (foto printscreen)

(foto printscreen)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI