Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Long Play Day u Azimutu (Foto: Tris/H. Pavić)

Opsjednuti vinilom – DJ Borovich na Long Play Day u Azimutu

Long Play Day u Azimutu (Foto: Tris/H. Pavić)

Svi važniji gradovi svijeta danas obilježavaju blagdan vinila, a među takve je uvršten i Šibenik, zahvaljujući Azimutu.

Šibenik četvrtu godinu sudjeluje u globalnom obilježavanju Svjetskog dana prodavaonice ploča (Record Store Day) koji se slavi svake treće subote u travnju. U Krešimirovom gradu obilježava se pod nazivom Long Play Day.  Proslava je započela sajmom gramofonskih ploča, tijekom kojeg je glazbu sa svojih vinila birao Nenad Borović, poznatiji kao DJ Borovich.

– Od četiri šibenska Record Store Daya došao sam u Azimut tri puta,  jer se ovdje  slavi na jedan stvarno romantičan način. Tako da sam praktično svake godine ovdje gost sa svojim vinilima, koje ne prodajem, ali ih vrtim. Mi zaljubljenici u vinile, skužili smo i priznali sami sebi da imamo taj opsesivno kompulzivni moment. Jer to je stvarno strast koja kao i svaka strast kad pređe neke granice postaje opsesija, ali jedna slatka opsesija, nešto utočište i neka oaza mira za sve nas – otkrio nam je pred nastup Borović.

DJ Borovich među svojim vinilima (Foto: Tris/H. Pavić)

Borović je sa sobom u Azimut donio oko 150 ploča long playki i 80-ak singlica, jer kad pušta glazbu ili svira,  voli komociju. Danas je odlučio Šibenčanima kroz sat i pol prezentirati glazbu iz filma. – Ali ne klasičnu, oskarovsku filmsku glazbu, nego filmsku glazbu kroz povijest uglavnom nekih filmova B produkcije, tako da ću prezentirati jedan dio glazbe iz europskih filmova, zatim miksturu nekog groovea 70-ih. Volim kad su ovakve stvari preko dana, kad nije cilj plesati nego raditi atmosferu. Tu volim jako provesti publiku kroz povijest ili glazbenu enciklopediju – kaže Nenad Borović.
DJ Borovich nastupa i večeras, uz pulski glazbeni sastav NLV (Nikol, Luka & Vedran). No, večeras donosi sasvim drugačiju priču.
– Prikazat ću svoj klasičan pristup plesnoj glazbi, taj global groove, ali pričamo o dance flooreu. Bit će svega, kad radim setove tog tipa tu ima dosta tih zaboravljenih traka, remiksa, tu čupam glazbu koja je na neki način zaboravljena, stvari koje su u Lagosu 70 i neke godine bile klupski hit, koje su zabravljene ili jednostovno nikad ni izašle iz Afrike… kaže Borovicć najavljujuću večer groovea, ali i funka, soula, diska, housea…
Događaj organiziraju klub Azimut  i Kulturna udruga Fotopoetika.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI