Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
POLITIKA / ŠALJIVI KUTAK
'Diverzanti' u trenutku neustrašivog povlačenja na rezervne položaja (foto Facebook)

Neustrašivi Bandić i goloruki suborci odlučno spriječili prodor torte-petokrake na rođendan 100-godišnjeg partizana

'Diverzanti' u trenutku neustrašivog povlačenja na rezervne položaja (foto Facebook)

 

‘Diverzanti’ u trenutku neustrašivog povlačenja na rezervne položaje (foto Facebook)

Milan Bandić, aktualni zagrebački gradonačelnik, a nekoć zaposlenik Općinskog komiteta Saveza komunista Hrvatske u Pešćenici, neustrašivo, odlučno i goloruko je uz pomoć najbližih suboraca spriječio opasni prodor torte u obliku zvijezde na rođendansku proslavu antifašističkog borca Juraja Đuke Hrženjaka u zagrebačku palaču Dverce. Ofenziva članova Antifašističke lige koji su višesatnom munjevitom akcijom pokušavali izvršiti proboj zvjezdane torte u smjeru stogodišnjaka Hrženjaka je osujećena od strane brojčano nadmoćnijeg Milana Bandića i njegovih vjernih pristaša. Nakon što je prodor odbijen, a rođendanska zabava obranjena, Milan Bandić je suvereno poručio kako je ‘vrijeme diverzanata prošlo‘.

‘Diverzanti’ i njihov kolač-petokraka su najprije ‘zarobljeni’ u jednoj od prostorija u Dvercu, odakle je daljnje napredovanje torte u pravcu rođendana spriječio zaštitar koji je došao kao pojačanje u ljudstvu, a ofenzivu je spriječila i pomoć u tehnici u vidu stolice pripriječene na vratima. Poštivanjem svih međunarodnih konvencija ‘zarobljenicima’ je otvoren koridor za nesmetan i častan uzmak. Partizanska torta se potom neustrašivo povlačila u smjeru rezervnog položaja u Savezu antifašističkih boraca, gdje je stigla bez gubitaka, integralna i nepojedena.

Bandićeva torta bez ideoloških pretenzija

Nakon toga Milan Bandić je stogodišnjem bivšem partizanu poklonio tortu koja nije imala nikakva obilježja koja podsjećaju na partizansku prošlost slavljenika. Bijela torta s crvenim fijokom na vrhu te s jasno istaknutim brojem 100, upućivala je neutralno i bez ideoloških pretenzija kako je namijenjena upravo stogodišnjaku Juraju Đuki Hrženjaku. Nakon povratka na početni položaj u  Savezu antifašističkih boraca su  vidno šokirani ‘diverzanti’ održali konferenciju za novinare povodom izbacivanja torte petokrake iz palače Dverce na proslavu 100. rođendana počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Đuke Hrženjaka. Prije konferencije, glasnogovornik Antifašističke lige Eugen Jakovčić poručio je javnosti da je torta na oslobođenom teritoriju.

Bandićeva torta s crvenim elementima (foto Facebook)

– Šokirani smo njihovim strahom. Nismo mogli shvatiti u čemu je problem. Pokušali smo objasniti da nismo ekshibicionisti već prijatelji, dugogodišnji suradnici Đuke Hrženjaka, da nismo došli provocirati, već se jednostavno radi o tome da je on borac NOB-a i partizan, koji se pod tim simbolom borio. Pa zvijezda se nalazi na njegovoj knjizi! To je bio nevjerojatan strah – nismo mogli doprijeti do njih razgovorom. Pokušali smo im objasniti da je Đuka pokrenuo ligu, da budu razumni, htjeli smo zbog Đuke i njegove obitelji surađivati, ali su nam postavili zaštitare koji su se pobrinuli da torta ostane u salonu, daleko od dvorane Đuka je bio u službenom protokolu i misli da je trebalo pitati protokol, ali mi se ne slažemo – došli smo prijatelju na rođendan. Mi u tome ne vidimo protokolarni propust, već apsolutno njihov strah od toga da zvijezda bude blizu Bandića. To je trend koji se događa u našem društvu i to je apsolutno žalosno – kazao je pritom Eugen Jakovčić, jedan iz skupine koja je pokušala proboj s tortom na rođendnsku zabavu, kako prenosi N1.

Peterokraka, četverokraka, trokraka…

Inače, uoči 100. rođendana je slavljenik napisao knjigu ‘Stoljeće života – antifašistički zapisi i kultura sjećanja‘, a na njenoj naslovnici je zvijezda petokraka, nalik spornoj torti.
Nakon konferencije za medije je u Savez antifašistikih boraca pristigao i slavljenik, te je torta petokraka načeta.
Kako se doznaje, peterokraka je uskoro bila četverokraka, pa trokraka itd.
Incidentna slastica smutnje je, krak po krak, pojedena.

Torta smutnje dok je još bila integralna (foto Facebook)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI