Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Iz filma "Ustav Republike Hrvatske"/Foto:HAVC

Ustav Republike Hrvatske u prvom tjednu prikazivanja pogledalo više od 16.000 gledatelja!

Iz filma "Ustav Republike Hrvatske"/Foto:HAVC
ustav

Ksenija Marinković u filmu “Ustav Republike Hrvatske”/Foto:HAVC

Dugometražni igrani film Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića u prvom tjednu distribucije u hrvatskim kinima pogledalo je 16.314 gledatelja, što film stavlja na treće mjesto najuspješnijeg kino otvaranja hrvatskog filma od osamostaljenja (nakonSvećenikove djece i Šegrta Hlapića).

“U našoj priči, osim prostora, glavne likove spajaju i njihovi, često suprotstavljeni, ‘demoni prošlosti’. Demoni koji ih tjeraju da žive više u prošlosti no u sadašnjosti. Svjestan sam da pričati o tome nije ni jednostavno ni lako. Isto tako znam da se u takvoj priči ponekad mora biti direktan, čak i grub. Uz sve to moja nakana je vrlo jednostavna, želim se baviti živim ljudima, ne mrtvim idejama. Zato od ove priče i njenih junaka ne namjeravam raditi ‘tragediju’. Dapače, nakana mi je da o svim tim ‘teškim stvarima’ pričam s malim, jedva primjetnim smiješkom na licu, s toplinom s kojom se može voljeti i najnegativniji junak”, kazao je o svom filmu redatelj Rajko Grlić.
Glavne uloge igraju Nebojša Glogovac, koji glumi umirovljenog profesora koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, te Ksenija Marinković, Dejan Aćimović Božidar Smiljanić, koji glume njegove susjede. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Andrija Zafranović, a producent je Ivan Maloča iz Interfilma. Za distribuciju je zadužen Blitz film i video produkcija.
Ustav Republike Hrvatske ljubavna je priča o mržnji, inspirirana stvarnom zemljom, priča koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. Ovaj se film pita može li se netko uronjen u predrasude i mržnju pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li takav netko ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi.
Film se od 20. listopada prikazuje i u regiji, u kinima u Srbiji i Crnoj Gori.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI