Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
IZDVOJENO
Ređenje nasmijanog biskupa Tomislava Rogića: ‘Dođi bez zlata i ruha, dođi da se prepoznamo u lomljenju kruha’

Ređenje nasmijanog biskupa Tomislava Rogića:
‘Dođi bez zlata i ruha, dođi da se prepoznamo u lomljenju kruha’

 

Novi šibenski biskup Tomislav Rogić (Foto H. Pavić)

Novi šibenski biskup Tomislav Rogić (Foto H. Pavić)

U katedrali sv. Jakova u Šibeniku zaređen je novi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Uz biskupe i svećenstvo, preko video zida ispred katedrale zaređenje je pratilo mnoštvo oduševljenog naroda, a novi biskup ostavljao je dojam otvorenog i nasmijanog duhovnika sličnijeg papi Franji nego biskupima na kakve smo u Hrvatskoj navikli.

Glavni zareditelj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i apostolski administrator Šibenske biskupije umirovljeni biskup Ante Ivas.  Već nastupnim govorom, nakon mise, novi šibenski biskup Rogić izazvao je ovacije.

Biskup Tomislav Rogić (Foto H. Pavić) (8)

– Sve i u svemu Krist! Neka tako počne, neka tako traje i neka se u Spasitelju po njegovoj volji dovrši! –  rekao je mons. Rogić.  – Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana. Neće nas zaboraviti ni Gospa naša, ni sveti Mihovil, ni sveti Jakov, ni sveti Nikola Tavelić i svi hrvatski mučenici. A ti Gospode znaš, svijet je naš nagnut prema jugu da nam južina bude što toplija, i sol i kruh i voće dozrelo na našoj zemlji u srcu zemlje najljepše. Operi srce, ruke neka su zemljane, i sjedi za stol kameni, bez zlata i ruha. Dođi da se prepoznamo u lomljenju kruha’. – rekao je biskup Rogić, kojem oduševljenje i osmijeh nisu silazili s lica.
Kardinal Bozanić polaže ruke na Rogića (Foto: Tris/H. Pavić)

Kardinal Bozanić polaže ruke na Rogića (Foto: Tris/H. Pavić)

– Biskupe Tomislave, radost i nada, žalost i tjeskoba naroda Šibenske biskupije, osobito siromašnih, nezaposlenih, napuštenih, bolesnih, starijih, pridošlica i svih koji trpe neka uvijek nalaze odjeka u tvom srcu i tvojoj molitvi. Budi blizak svima: djeci i mladima, obiteljima, hrvatskim braniteljima i starijim osobama – obratio se novom biskupu kardinal Bozanić.
Dosadašnji šibenski biskup Ivas zamolio je s propovjedaonice oprost ‘za sve grijehe, propuste, slabosti i sablazni’, a novog biskupa je pozvao  da ‘uđe u lađu šibenske Crkve’.
 – Molimo za te, i molit ćemo s tobom da ‘Sve i u svemu bude Krist!’ Da ovaj narod hrvatski živi ‘životom u izobilju!’ na svome moru, polju i kamenu. Da se ne da zavesti ili iznevjeriti. Stavi svoju ruku u ruke Onoga koji drži ‘timune i jedra’ svih naših lađa. On je Gospodar, naš Iskon i Luka vječna. Zaveslaj na pučinu! Baci mreže! Ima mora! – rekao je Ivas i pobrao pljesak okupljenih.Biskup9
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić govorio je o 950. obljetnici prvog spomena Šibenika, o  hrvatskom kraljevstvu koje je već za Krešimira IV. ušlo u ondašnje europsko političko i misaono obzorje, ‘ne u neki region, u kojem će papinstvo biti i ostati orijentir crkvene, duhovne, moralne, ali i političke snage’.
Na svečanosti zaređenja bili su predstavnici drugih vjerskih zajednica, među kojima najbrojniji pravoslavni, predvođeni episkopom dalmatinskim Fotijem, te predstavnici, kako se kaže, javnog i političkog života. U ime predsjednice tu je bila predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, u ime Vlade ministar kulture Zlatko Hasanbegović, Županiju je predstavljao dožupan Tomislav Vrdoljak, Grad Šibenik gradonačelnik dr. Željko Burić… Tu je bila i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, te veliki prijatelj bivšeg biskupa Ante Ivasa pjevač iz Čavoglava Marko Perković Thompson.

Biskup - Thompson2

No, novi biskup, za razliku o starog, barem u u prvom nastupu nije ostavio dojam da bi bio impresioniran ni Thompsonom, politikom ni političarima. Gledao je u oduševljeni narod jednako oduševljen, s osmijehom od uha do uha.
– Najprije moram puno učiti i upoznavati, ali izazovi u Šibenskoj biskupiji, oni glavni, veliki mislim da se ne razlikuju previše od izazova u drugim biskupijama, odnosno od izazova Crkve u današnjem svijetu, kršćanskog načina života pred novim izazovima života koji se stalno u nečem mijenja. Vjerujem da u Šibenskoj biskupiji na te izazove možemo lakše odgovoriti jer jer imamo bogatstvo tradicije, imamo čvrste korijene i vjerujem da iz toga onda možemo nalaziti i snagu i rješenja i ne izgubiti nit da sve i u svemu bude Krist – rekao je u izjavi za novinare novi biskup Rogić.
– Odluka pape bila je grom iz vedra neba. Ovih zadnjih desetak dana u Šibeniku, sva moja zebnja ili bojazan se topila sa svakim novim poznanstvom i doista jednim neočekivanim doživljajem radosnog prihvaćanja – rekao je Rogić.
Biskup Rogić daje izjavu novinarima (Foto: tris/H. Pavić)

Biskup Rogić daje izjavu novinarima (Foto: tris/H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI