Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
POLITIKA
Lekcija za budale: Na jučerašnji dan je ‘domoljub’ Pavelić Talijanima poklonio Dalmaciju, otoke, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Boku kotorsku

Lekcija za budale:
Na jučerašnji dan je ‘domoljub’ Pavelić Talijanima poklonio Dalmaciju, otoke, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Boku kotorsku

125_naslovnica_slobodne

Naslovnica Slobodne Dalmacije iz 1943. godine, kada su Dalmatinci potjerali Talijane

Evo jedne male životne lekcije iz povijesti za budale i tzv. domoljube iz visoke hrvatske politike koji još ne znaju što je bila NDH, te tko su bile ustaše i njihov vođa Ante Pavelić. Naime, baš na jučerašnji dan prije nedavnih 76 godina, 18. svibnja 1941. godine, Pavelić je u Rimu ležerno i ‘domoljubno’ prodao odnosno prepustio talijanskim fašistima najveći dio Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, te gotovo sve otoke, i na koncu još i Boku kotorsku. Za Italiju spremni, mogli su tada uskliknuti, a Talijani su onda automatski postali za našu domovinu spremni. Pronti per la patria, kako bi rekle italoustaše. Srećom, drugi svjetski rat je završio porazom fašista i nacista, pa je taj teritorij vraćen, zašto su krivi i partizani.

Evo teksta o tom događaju autora Dražena Krajcara kojeg preuzimamo s portala Povijest.hr:

Niti dva mjeseca nakon uspostave Nezavisna Država Hrvatska morala se odreći dijela svog teritorija u korist fašističke Italije. To je regulirano potpisivanjem famoznih Rimskih ugovora 18. svibnja 1941. godine. Ugovore su u Rimu potpisali Ante Pavelić i Mussolini, a prisutni su bili i talijanski ministar vanjskih poslova, grof Ciano, te svi ministri vlade NDH.
Rimski ugovori sastoje se od tri dokumenta. Prvim je utvrđena granica između dviju država. Njime je Italiji pripalo područje tzv. Prve zone, koja je obuhvaćala dijelove Hrvatskoga primorja i Gorskoga kotara, najrazvijeniji dio Dalmacije (zadarski arhipelag i obala od Novigradskoga mora do područja istočno od Splita, sa zaleđem do rijeke Zrmanje i Drniša te svi srednjodalmatinski otoci osim Brača i Hvara, a na jugu otoci Korčula i Mljet) te Boka kotorska.
Drugim dokumentom NDH se obvezala da u jadransko-primorskom području neće podizati nikakve vojne objekte ni držati ratnu mornaricu, osim manjih postrojbi za potrebe policijske službe. To je bila tzv. Druga zona koja se protezala od Prve zone do linije Vinica – Plitvička jezera – Plješivica – Čabar – Prenj – Troglav. Treća zona (najudaljenija od mora) je potpala pod vojnu i civilnu vlast NDH.
Treći dio sporazuma definira politički odnos dviju država kojim Italija preuzima jamstvo za političku neovisnost NDH, uz dodatak da Hrvatska neće preuzimati međunarodne obveze koje bi se kosile s navedenim jamstvom.
U službenoj obavijesti o sklapanju Rimskih ugovora navodi se da je “uspostavljena Kraljevina Hrvatska” te da je Pavelić kralju Viktoru Emanuela III. u ime Hrvatske ponudio krunu kralja Zvonimira dinastiji Savoja, a za hrvatskog kralja određen je vojvoda od Spoleta. On je trebao biti okrunjen kao Tomislav II., što nikada nije ostvareno.
Posljedice ugovora su bile katastrofalne – nestajanje početnog oduševljenja novonastalom hrvatskom državom i gnjev na ustašku vlast u cijeloj NDH. U javnosti je postala izražena mržnja prema Talijanima, a dolazi i do javnih prosvjeda.
Nakon kapitulacije Italije 1943. godine, svi krajevi vraćeni su NDH, ali su u biti bili pod kontrolom njemačkih trupa.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI