Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad fašizmom – Zanze: Vodičani su bili antifašisti u oba rata, i 1941. i 1991. godine

Obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad fašizmom – Zanze:
Vodičani su bili antifašisti u oba rata, i 1941. i 1991. godine

Udruga anifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica čestitala je građanima Šibensko-kninske županije 70. obljetnicu oslobođenja od fašizma u II sv. ratu i pozvala 'sve građane kojima je na srcu antifašistička borba hrvatskog naroda u svim ratovima 20. stoljeća' da dođu u Vodice u petak, 31. listopada u 18 sati gdje će u Gradskoj vijećnici biti otvorena izložba 'Vodice u II svjetskom ratu 1941. - 1944.'.

Udruga anifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica čestitala je građanima Šibensko-kninske županije 70. obljetnicu oslobođenja od fašizma u II sv. ratu i pozvala ‘sve građane kojima je na srcu antifašistička borba hrvatskog naroda u svim ratovima 20. stoljeća’ da dođu u Vodice u petak, 31. listopada u 18 sati gdje će u Gradskoj vijećnici biti otvorena izložba ‘Vodice u II svjetskom ratu 1941. – 1944.’.

Josip Zanze - konferencija za novinare UABA Grada Vodica (Foto H. Pavić) (1)

– Antifašizam je tekovina Europe, bez antifašizma Europa nije Europa, a ni Hrvatska bez njega nebi bila Hrvatska. Hrvatska i Dalmacija su u 20. stoljeću bili pogođeni dvama ratovima, 41. i 91. godine, oba ta rata su bila antifašistička i u oba rata borci su bili antifašisti, tako ih ja zovem i tako će ih povijest zabilježiti i svima njima jedna velika zahvala  – rekao je na konferenciji za novinare Josip Zanze, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica.

Povod obraćanju antifašista je 70. obljetnica oslobođanja Šibensko-kninske županije i Grada Vodica od fašističkog zavojevača u Drugom svjetskom ratu, događaja – rekao je Zanze – kojih se nikako ne treba stidjeti, koje nikako ne treba zaboraviti.

– Mislim da smo toga više-manje svi svjesni, svakim danom sve to više. Ipak se kreće, situacija u mojim Vodicama nije tako ružna kako bi se iz nekih istupa dalo zaključiti – rekao je Zanze zahvaljući gradonačelnici Vodica Branki Juričev Martinčev i Gradu Vodicama što su prihvatili pokrovoteljstvo nad izložbom, Pučkom otvorenom učilištu Vodice i svima ostalima koji su sudjelovali u njenoj pripremi.

Uz čestitku i poziv na izložbu Zanze je podsjetio da su Vodice oslobođene 1. studenog 1944. godine, ostali zapadni dio Županije do 3.  studenog, Šibenik 3. studenog, Drniš 4.  studenog, a Knin tek 4.  prosinca 1944. godine. Također je i istaknuo da su Vodičani činili dvije trećine komunista šibenskoga kotara, pa je u Vodicama odlukom Okružnoga komiteta KPH sredinom 1941. organizirana političko-teritorijalna jedinica, Sektor Vodice.., da su Vodice postale jedno od glavnih uporišta komunističke propagande i agitacije u Dalmaciji.., da je tijekom 1942. „vodička trupna“ postala najveća partizanska baza i sjecište glavnih partizanskih veza i komunikacija te sjedište sektorskog, općinskog i mjesnog komiteta Komunističke partije i ostalih ustaničkih tijela i pozadinskih službi.., da su Vodičani sudjelovali i u najvećim bitkama narodnooslobodilačkog rata, među kojima i u onima na Neretvi i Sutjesci. U antifašističkom pokretu je, tvrdi Zanze, sudjelovalo 1428 Vodičana,  642 su bili partizanski borci, na bojištu ih je poginulo 196,  37 vodičkih partizana zarobljeno je na liječenju,  69 Vodičana palo kao žrtva fašističkog terora…

Plakat izložbe

Plakat izložbe

Poziv na izložbu uputili su i Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice. Autorica izložbe je nekadašnja voditeljica Zbirke tiska NOB-a, a zatim i Dokumentarne zbirke NOB-a Hrvatskog povijanog muzeja u Zagrebu mr. sc. Lucija Benyovsky. S njom su na projektu blisko surađivali Tončika Cukrov, viša kustosica zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra, te profesor povijesti Domagoj Menđušić. Izložba prati ratna zbivanja kronološkim redom od 1941. do 1944. u Vodicama. Kroz fotografije, proglase, dokumente, crteže i onodobni tisak prikupljenima u raznim institucijama diljem Hrvatske; korišten je materijal Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, Državnog arhiva u Splitu, Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, gradskih muzeja u Šibeniku i Splitu, te uz pomoć uspomena i sjećanja iz privatnih izvora prikazane su ratne godine u Vodicama od samih uzroka i početka rata, osnivanja NDH i talijanske aneksije jadranske obale, ratnog terora, zločina, progona i logora na Molatu i El Shattu, do konačnog sloma nacističkih snaga i povlačenja Nijemaca iz Vodica 1. studenog 1944. godine. Izložba ‘Vodice u II. svjetskom ratu’  bit će otvorena do 7. studenog 2014. godine.

Katalog izložbe pogledajte na slijedećoj poveznici (KATALOG-Oslobodiocima)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI