Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
GOSPODARSTVO
Marinetekovi pontoni, snimila. J.K.

Marinetek NCP završio posao izgradnje pontona i valobrana za marinu u Brodotrogiru i ACI marinu u Skradinu

Marinetekovi pontoni, snimila. J.K.

Marinetek NCP-tvrtka koja se specijalizirala za izgradnju plutajućih betonskih pontona ovih je dana tržištu isporučila veliki broj elemenata, ali i osmislila nova rješenja za sigurno sidrenje.

Matina TROGIR od g. Končara

Kako su upravo priopćili iz ove tvrtke, njihovi su pontoni uspješno postavljeni u novu servisnu marinu u Trogiru- SCT koja djeluje unutar Brodotrogira, a u koju je njezin vlasnik, uspješni poduzetnik Danko Končar, investirao 70 milijuna kuna.  Za potrebe prve faze izgradnje ove marine Marinetek je isporučio ukupno 28 pontona  i valobranskih elemenata. Inače, sadašnji kapacitet marine je 133 veza u moru, 80 na kopnu i 4 veza za mega jahte dužine do 50 metara. U sljedeće dvije faze marina će dobiti nove vezove što znači da će posla za Marinetek biti i u sljedećim godinama.

Istvoremeno se radilo na projektu vrijednom 2,1 milijun kuna u ACI marini u Skradinu. Riječ je o zamjeni dotrajalog pontonskog gata „A“ sa novim gatom duljine 140 metara. Marinetek je izvršio poslove gradnje, dopreme i instalacije 10 komada armiranobetonskih plutajućih  pontona sa pripadajućim sidrenim sustavom pontona i sidrenim sustavom plovila, te pratećim vodovodnim i elektro instalacijama. Postavljeni su i energetski ormarići duž cijelog gata, a posao je dovršen u roku od 60 dana od ugovaranja posla.

Marinetekovi pontoni, snimila. J.K.

Marinetekovi pontoni, snimila. J.K.

U ACI marini Skradin izvršena je nabava, doprema i montaža 2 prijelaza sa hodajućom površinom i rukohvatom od tvrdog tropskog drveta, te doprema i ugradnja 7 komada instalacijskih sidara koji su postavljeni u morsko dno.

Ova sidra se ubadaju u morsko dno bez negativnog utjecaja na okoliš, a  svako sidro se testira u procesu instaliranja što ovaj sustav sidrenja čini pouzdanim, poručuju iz Marineteka.

Zamjenom gata „A“ dovršena je temeljita rekosntrukcija svih gatova i vezova u ovoj marini, a posao se realizirao u tri faze. Kroz pet godina Marinetek je u ACI marinu Skradin ugradio 48 pontonskih elemenata, te osmislio i proizveo posebni sustav sidrenja i druge elemente opreme za more čime je značajno unapređena kvaliteta u marini koja danas raspolaže sa 220 vezova za manja i srednje velika plovila i dodatna četiri veza za jahte duljine do 70 metara.


VEZANE VIJESTI