Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Prosvjed Vodičana protiv apartmanizacije Plave plaže 2. travnja  (Foto: Tris/H. Pavić)

Investitori ante portas – Vodice na nogama

Prosvjed Vodičana protiv apartmanizacije Plave plaže 2. travnja (Foto: Tris/H. Pavić)

Nekoliko stotina Vodičana danas je prosvjedovalo protiv betonizacije najpopularnijeg tamošnjeg kupališta, Plave plaže.

U zaštićenom obalnom pojasu, samo 54 metra od obalne crte na Plavoj plaži upravo niče građevina za koju se građani boje da je samo prva u nizu od nekoliko desetaka kojima će se potpuno zagušiti ionako građevinama i montažnim ‘inastalacijama’ preopterećen obalni prostor Vodica. Što je najgore, gradi se posve legalno! S građevinskom dozvolom koja je u skladu s gradskom prostorno-planskom regulativom. Zato je u manje od sat vremena peticiju Građanske inicijative za zaštitu priobalnog pojasa grada Vodica potpisalo više od 300 građana, a tijekom današnjeg dana i sljedećeg tjedna nastavit će se potpisivati diljem grada, te će zahtjeve uručiti gradonačelnici Branki Juričev-Martinčev. Peticijom se traži da se urbanističku plan uređenja područja Plave plaže – Bristak uskladi sa Zakonom o zaštićenom obalnom pojasu, odnosno da se izmijene odredbe postojećeg plana koje su u suprotnosti sa spomenutim zakonom, te se traži moratorij na sporne odredbe urbanističkog plana uređenja dok se u njega ne unesu tražene izmjene.

Vodičani potpisuju peticiju za zaštitu ‘zaštićenog’ obalnog pojasa (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ovaj je slučaj samo jedan od od primjera kršenja postojećeg zakona koji govori o zaštićenom obalnom pojasu na minimalnoj udaljenosti od obalne crte od 70 do 100 metara. Taj prostor bi trebao biti i bio je predviđen kao zona ugostiteljsko-uslužne djelatnosti te za sportsko rekreacijske sadržaje. Nažalost,  preko noći je prenamijenjen u građevinsku zonu u kojoj se grade apartmani za tržište. Moramo se boriti protiv protiv bahatih pojedinaca, tzv, investitora,  jer nam je Grad kao institucija okrenuo leđa – rekla je pred okupljenim prosvjednicima Vodičanka Mirjana Šprljan.

Ona i drugi okupljeni u prosvjedu smatraju da Grad svojim odlukama pogoduje nekim pojedincima na uštrb građana Vodica i njihovih gostiju.

– Krajnji je čas, jer ukoliko dođe do legalizacije ove građevine upalit će se zeleno svjetlo za kompletnu apartmanizaciju prostora od Plave plaže sve do Tribunja – rekla je Šprljan.

Vodičani pred spornim gradilištem (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI