Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Ministar na koncertu Svemira (foto Facebook)

Ministar bio na koncertu Svemira u KSET-u, te traži kolektivnu ostavku Ustavnog suda

Ministar na koncertu Svemira (foto Facebook)
Ministar na koncertu Svemira (foto Facebook)

Ministar na koncertu Svemira (foto Facebook)

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je u jednom danu povukao dva zanimljiva poteza, kako bi se reklo u šahu. Jedan od njih je zasigurno sinoćnji odlazak na ponovljeni koncert grupe Svemir u zagrebački klub KSET, a nakon što je isti bio naprasno prekinut 25. studenoga zbog policijske racije. Kako nikome nije bilo jasno što jake policijske snage rade u studentskom klubu u kojemu nikada ranije nije zabilježen ozbiljniji incident, javnost je bila zgrožena tom policijskom akcijom, smatrajući je represijom i svojevrsnom metodom zastrašivanja.

No, ministar Orepić se potom i službeno ispričao zbog te policijske intervencije.
-Također ukazujem da su u tijeku daljnje provjere vezano uz navode da su se pripadnici policije prema studentima, djelatnicima i vanjskim gostima u prostoru Fakulteta elektronike i računarstva ponašali izvan opsega svojih ovlasti i izvan granica pristojnog i humanog ponašanja – kazao je u svojoj isprici (vidi TRIS).
Na koncu, nakon isprike, Orepić je otišao u KSET na ponovljeni koncert grupe Svemir, a na svojemu Facebook profilu je objavio i fotografiju snimljenu za vrijeme koncerta, u crnoj majici s crtežom rockabillyija s električnom gitarom.
– Hvala na fenomenalnoj atmosferi. #SvemirDoKraja #kset40 #PonovljeniKoncert – kratko je napisao u objavi.
Nešto dulja objava Orepovićevih stajališta je upravo objavljena u njegovom intervjuu koji je dao za Globus, a koji u najavi prenosi dio koji se tiče njegovih razmišljanja o Ustavnom sudu.
– Ovaj sastav Ustavnog suda najveća je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske. On je direktna posljedica klijentelističke politike. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud a da ima tako težak teret sumnje da je korumpiran kao što ga ima Davorin Mlakar. To je nemoguće – kako kaže u u novom broju Globusa, u čijem tiskanom izdanju se može pročitati cijeli razgovor.
Posebno je kritizirao novi sastav Ustavnog suda i njegova člana Davorina Mlakara, izabranoga iz HDZ-ove kvote, kojega proziva zbog navodnog primanja mita u aferi Šimuni.
– Pobogu, pa Hrvatska ima ustavnog suca koji se lažno predstavljao. Sjetimo se kako je davao oprečne izjave, neposredno nakon razotkrivanja izjavio je kako je istina da se lažno predstavio kao Gordan Dolović! Dajte mi ime ijednog predsjednika ustavnog suda koji tolerira takvog suca u svom sazivu. Ni ostali članovi Ustavnog suda nisu reagirali. Vrijeme je da podnesu kolektivnu ostavku – kazao je za Globus.

Orepić Vlaho

Inače, nije to prvi put da se Orepić obrušio na Ustavni sud. To je već učinio koncem kolovoza ove godine na Facebooku Mosta u objavi koja je potom nestala s tih stranica. No prije toga je bila prepisana na više internetskih portala. Evo je:
“[OVAKAV SASTAV USTAVNOG SUDA PRIJETNJA JE NACIONALNOJ SIGURNOSTI, POZIVAM IH NA KOLEKTIVNU OSTAVKU]
Kritike na račun Ustavnog suda koje su se dosad čule su utemeljene, ali nisu dovoljne. Naročito je opasan i ukazuje na veličinu problema izostanak kritičke reakcije onih koji bi na to trebali biti pozvani, a to su pravosudni djelatnici i dužnosnici.
Ovakav način izbora sudaca Ustavnog suda kakvom smo nedavno svjedočili, ugrožava njihovu struku, dostojanstvo i kompetencije, a oni šute , kao što šute i predsjednici stranaka koje su izrežirale ovaj opasan izbor. Nažalost šuti i predsjednica.
Odgovorno tvrdim da su posljedice ovog izbora i poruka koju šalje ovako izabran saziv ustavnog suda ugroza nacionalne sigurnosti br. 1 u ovom trenutku. Posljedice se mogu usporediti s privatizacijskom pljačkom. Naprosto bi se zbog toga moralo žurno reagirati. Predstavnici javnog života, a posebno Pravosudni djelatnici, svojom jasnom reakcijom, su trebali zaštititi svoje profesionalno dostojanstvo. Trebali bi reagirati i članovi Državnog sudbenog vijeća. To govorim zato jer jedan Davorin Mlakar nije smio biti izabran za suca Ustavnog suda, iako kažu da formalno pravnih zapreka za to imenovanje nije bilo. Postoji i više od indicija da je on primio mito u aferi Hypo banka.
S druge strane u Hrvatskoj je problem iz Državnog izbornog povjerenstva ukloniti čovjeka koji je priznao da je primio mito. To je uistinu neodrživo.
Možete li i zamisliti koja razina klijentelizam i posljedičnog beznađa treba biti razvijena da šute svi oni koji bi trebali reagirati.
Svatko tko imalo voli svoju Domovinu, morao bi reagirati. Stoga pozivam cijeli saziv Ustavnog suda da podnese kolektivnu ostavku, time pokrene novi postupak izbora sudaca Ustavnog suda te na taj način osobnim primjerom započne proces povratka povjerenja u hrvatsko pravosuđe”.
Svemir (Foto: Facebook)

Svemir (Foto: Facebook)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI