Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
IZDVOJENO
Rušenje kuće Matulja u Brodarici:  Kulturno dobro RH uklonjeno s lica zemlje

Rušenje kuće Matulja u Brodarici:
Kulturno dobro RH uklonjeno s lica zemlje

Društvo arhitekata Šibenika teško je prihvatilo činjenicu o rušenju prve kuće koju je sagradio Ante Vulin, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata. Poslali su priopćenje.

eksterijer

“Vijest da je do temelja porušena obiteljska kuća I.M. na Brodarici, djelo arhitekta Ante Vulina i jedan od najljepših primjera stambene arhitekture u Hrvatskoj, nažalost je istinita”, stoji u uvodu priopćenja Društva arhitekata Šibenika. “Ta je kuća, inače, bila preventivno zaštićena kao kulturno dobro, što je sudski poništeno, s intencijom da postane trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Novi su je vlasnici porušili, uklonili s lica zemlje.”
Akademik Ante Vulin, Šibenčanin i jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, za taj je projekt 1963. godine, zajedno sa koautorom Vlastom Vulin dobio nagradu Zagrebačkog salona arhitekture. Ta kuća je bila njihov autorski prvijenac, prva zajednička realizacija i ima poseban značaj, jer kad se govori o stvaralačkom opusu arhitekta Ante Vulina, neminovno se kreće od ishodišne točke, od kuće Matulja.
maketa
“Kuća Matulja je nastala primjenom vokabulara i principa moderne arhitekture prilagođene prirodnim i kulturnim obilježjima lokaliteta atraktivne parcele uz more u neposrednoj blizini grada Šibenika. Bila je nenametljivo smještena unutar nasada borova i predstavljala je izuzetnu arhitektonsku interpolaciju u obalnom pojasu srednje Dalmacije, visokih oblikovnih dometa, jasnoće i dosljednosti koja seže od rješenja parcele do oblikovanja interijera”, nastavlja se u priopćenju kojeg potpisuje arhitekt Marko Paić, predsjednik DAŠ-a.
“Sigurnost oblikovanja arhitektonske kompozicije je evidentna, uspostavljen je kvalitetan autorski dijalog sa duhom mjesta, afirmirajući sve njegove potencijale, a krajnji rezultat je bio prostor koji na najbolji način reprezentira vrijeme i mjesto svoga nastanka. Kuća Matulja je bila predmetom proučavanja generacijama studenata.”
“Novi vlasnici su u postupku zaštite bili upoznati s važnosti kuće za hrvatsku arhitekturu, pa ne vjerujemo da nije bilo načina da se postupi drugačije i u skladu s civilizacijskim normama, odnosno civiliziranim odnosom prema vrednoti”, zaključuje se u priopćenju.
Od kuće nije ostalo ništa, osim mjesta na kojem je bila. (foto TRIS)

Od kuće nije ostalo ništa, osim mjesta na kojem je bila (foto: TRIS)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI