Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
EKOLOGIJA / FESTIVALI
Flora Dalmatica za Dan planeta: Izložba u Azimutu i dvodnevno edukativno čišćenje zarasle zelene površine u Docu

Flora Dalmatica za Dan planeta:
Izložba u Azimutu i dvodnevno edukativno čišćenje zarasle zelene površine u Docu

Festival prirode inspiriran Robertom Visianijem „Flora Dalmatica“ u organizaciji platforme „Robert Visiani“ nastavlja cvjetati. Tako će se zahvaljujući Flori Dalmatici  Dan planeta Zemlje obilježiti i u Šibeniku:  Šibenčani i gosti grada moći će razgledati izložbu slika „Fallitur Visus – Izgled vara“ te sudjelovati u edukativnom čišćenju i pretvorbi zarasle i zapuštene zelene površine u šibenskom Docu u  Robertin park na korist lokalnoj zajednici.  Šibenska proslava prirode neće biti kratkotrajna i prigodna, nego će se produžiti do kraja travnja dokad festival traje, podsjećaju.

Danas, odnosno u petak, 22. travnja, u Galeriji kluba Azimut bit će otvorena izložba slika „Fallitur Visus – Izgled vara“ autorice Ive Sabljić Martinović koja obuhvaća njen umjetnički prikaz zaštićenih životinjskih vrsta kroz deset slika kojima spaja društvenu angažiranost u zaštiti prirode i očuvanju okoliša i umjetnost.

Otvorenje izložbe je u 19 sati, a glavata želva ili sredozemna medvjedica samo su neke od životinja kojima prijeti izumiranje, a koje će se moći vidjeti na zidovima Galerije.

-Više od milijun životinjskih i biljnih vrsta nalazi se na rubu izumiranja. Propada eko sustav diljem svijeta, a za sve je kriv – čovjek.  Krajnje je vrijeme da se probudimo, osvijestimo i educiramo o našim postupcima prema prirodi. – upozorava se.

U organizaciji platforme „Robert Visiani“ i Društva arhitekata Šibenik ovaj vikend bit će održana akcija čišćenja zarasle gradske zelene površine u Docu, ispod Osnovne škole Juraj Dalmatinac, a iza Veslačkog kluba Krka, na mjestu u kojem se u nekim čudnim planovima čak namjeravao ugurati stambeno-poslovni kompleks, a što su mnogi Šibenčani dočekali s negodovanjem i neodobravanjem.

Dvodnevna akcija se odvija uz suglasnost i logističku podršku Grada Šibenika i Zeleni grad d.o.o.:  zelena površina očistit će se od suhe i invazivne vegetacije, a ovo je i prilika za otvaranje diskusije o dugoročnom uređenju te zelene površine u javni gradski park kakav nedostaje gradskoj četvrti Dolac, smatra se.

Akcija na terenu odvijat će se u subotu, 23. travnja i nedjelju, 24. travnja, od 10 do 21 sat.

„Molimo sve sudionike da se prikladno odjenu, dakle, radna odjeća dugih rukava, te opreme rukavicama, kapama i maramama“, poručili su organizatori.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI