Neovisni novinarski portal
4.12.2023.

Post Tagged with: "Vlatko Previšić"

Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakulteta upozorila je, priopćenjem za javnost, da unatoč razrješenju dekana Vlatka Previšića, kriza upravljanja na Filozofskom fakultetu traje i dalje.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić razriješen je dužnosti. Za njegovu smjenu glasalo je 55 članova, dvoje je bilo protiv a pet suzdržano.

Ne postoji pravna osnova postupanja prema kojem bi se prof. dr. Vlatku Previšiću nastavio radni odnos nakon isteka akademske godine 2015/2016., u kojoj on navršava 70 godina života.

Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. Vlatko Previšić zaključao je zgradu fakulteta braneći je od studenata i profesora koji su se s njima pobunili protiv terora i samovolje Previšića, potpomognutog rektorom Damirom Borasom, i odlučnog provesti ideju udruživanja Teološkog i Filozofskog fakulteta. Uprkos studentima i profesorima koji su premoćnom većinom digli glas protiv klerikalizacije Sveučilišta…

Zbivanja posljednjih dana ne ostavljaju više mnogo prostora za neodlučnost, a dogodile su se i bojne stvari na koje treba upozoriti jer se upravo ispisuju neke od najtamnijih stranica u povijesti ovog fakulteta.

Pozivamo Vas da se večeras u 20 sati u D7 Filozofskog fakulteta pridružite Plenumu. Neki Vaši časni prethodnici, poput Alekse Bjeliša, imali su dovoljno mudrosti i hrabrosti da se na Plenumu suoče sa svojim studentima. Imate li Vi? Imate li barem pristojnosti da javno odgovorite na postavljena pitanja?

Poštovane kolegice i kolege, ne dozvolite samovolju, zloporabu procedura, narušavanje studentskih i naših prava i sloboda.

Treća sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta nije dovršena, “a moglo bi se reći da nije ni započela”.

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, vjerojatno diskretno potaknuta, oglasila se naciji poslanicom, s ambicijom za zaustavi podjele u društvu ogrezlom u netoleranciju, govor mržnje, opsjednutom “boljom prošlošću”. No, što je čekala do sada, dok se društvo sustavno fašiziralo i kontaminiralo relativizacijom poraženih režima?