Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Plenum Filozofskog fakulteta: Pozvali rektora Borasa da objasni protustatutarne i nasilne radnje na fakultetu

Plenum Filozofskog fakulteta:
Pozvali rektora Borasa da objasni protustatutarne i nasilne radnje na fakultetu

plenum1

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta uputila je poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se u srijedu navečer pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu.

Dopis Inicijative članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta objavljujemo u cijelosti:
” S obzirom na situaciju nastalu na Filozofskom fakultetu, tražimo da se Vi, rektor Sveučilišta u Zagrebu, očitujete o sljedećim pitanjima:
1. Je li odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – iz koje nije vidljivo ni je li Ministarstvo uopće provelo upravni nadzor nad zakonitošću rada i čijeg rada, odnosno akta i kojeg akta, niti kada je upravni nadzor proveden, tko ga je proveo, na temelju čije odluke i koje dokumentacije – legalna i u skladu s uvriježenom procedurom?
2. Na temelju kojih statutarnih i zakonskih ovlasti rektor može raspustiti Studentski zbor neke od sastavnica Sveučilišta, kao što ste to Vi učinili, i jeste li članove Senata temeljito informirali o čemu se zapravo radi, kako bi mogli donijeti kvalificiranu odluku?
3. Jeste li svjesni pravnih posljedica odluke prema kojoj je jedna točka jedne sjednice Vijeća Filozofskog Fakulteta proglašena nezakonitom zbog sastava studentskih predstavnika: što je sa svim odlukama Vijeća u razdoblju kad je djelovalo u tako «nelegalnom» sazivu?
4. Gdje ste pronašli pravno uporište prema kojemu bi dekan Filozofskog fakulteta mogao ostati u radnom odnosu nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života, osobito s obzirom na činjenicu da je aneks o produžetku potpisao sam sa sobom?
Izostanak očitovanja shvatit ćemo kao potvrdu sudioništva u protustatutarnim i nasilnim radnjama. Studenti, nastavnici i javnost imaju pravo znati. Plenum je pravo mjesto za to. Vi, rektore, isprva kao prodekan pa kasnije kao dekan FF-a, imate iskustvo sudjelovanja u radu plenuma još od blokade 2009., jednako kao što Vlatku Previšiću nije smetao Plenum kad je na njemu tražio studentsku podršku za dekansku kandidaturu.
Pozivamo Vas da se večeras u 20 sati u D7 Filozofskog fakulteta pridružite Plenumu. Neki Vaši časni prethodnici, poput Alekse Bjeliša, imali su dovoljno mudrosti i hrabrosti da se na Plenumu suoče sa svojim studentima. Imate li Vi? Imate li barem pristojnosti da javno odgovorite na postavljena pitanja?
Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta”.

plenum-6

Inicijativa je pozivu priložila i opširan dopis Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kojem Sindikat tvrdi da osoba nakon akademske godine u kojoj je navršila 70 godina života po sili zakona mora ići u mirovinu, što se odnosi na dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.
Bezrezervna podrška Inicijativi kao i svim članicama i članovima raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, Plenumu Filozofskog fakulteta te profesoricama i profesorima u njihovoj obrani demokratskih procedura, kulture dijaloga i nenasilja na Filozofskom fakultetu, stiže sa svih strana.
Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta oblijepili su svoje hodnike plakatima s Previšićem i rektorom Damirom Borasom u glavnim ulogama, kad je dekan već angažirao zaštitare da kidaju plakate koje su studenti originalno lijepili po Filozofskom.

plenum7

I Klub studenata Fakulteta političkih znanosti dao je punu podršku studentima/cama i profesorima/cama u borbi protiv autokratskog upravljanja FFZG-om.
” Način na koji dekan Previšić pokušava spriječiti postupak razrješenja s dužnosti, a u tome mu svesrdno pomaže rektor sveučilišta Boras, je u potpunosti neprihvatljiv. Odluka senata o raspuštanju studentskog zbora dovodi u pitanje legitimnost svih odluka donesenih od strane fakultetskog vijeća od 2015. godine do danas(no njima je sporna samo legitimnost odluke o razrješenju dekana i odbacivanju ugovora s KBF-om). Situacija je time gora jer je dekan unajmio, vjerojatno novcem fakulteta, privatnu zaštitarsku tvrtku da ga štiti od studenata i profesora. Ovakav udar na autonomiju sveučilišta i ugrožavanje slobode govora nezapamćeno je. Zasad zaštitari(koji nose vatreno oružje) „samo“ uhode studente, pregledavaju im torbe i skidaju plakate, no tko zna sto je sljedeće…Upravo zbog toga KSFPZG se solidarizira(verbalno, fizički i materijalno) s FFZG-om te nećemo dopustiti da u toj borbi stoje sami”, ističu iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti.

plenum-4

Podrške Plenumu stižu i od Udruge Zelena Istra, Nogometnog kluba “Zagreb 041”, inicijativa “Sloboda Trećima” i “Kulturnjaci 2016”, Centra za ženske studije te političkih stranaka(Pametno,Hrvatski Laburisti).
Iz Centra za ženske studije ističu kako je “način na koji su se dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras obrušili na demokratske procedure odlučivanja u ovoj visokoškolskoj instituciji nezapamćen obračun s neistomišljenicima kojime se nastavlja zastrašivanje studentica/studenata i profesorica/profesora na Fakultetu, uz teške povrede demokratskih i sveučilišnih standarda”.
Izrazili su potporu svojoj članici i dugogodišnjoj predsjednici Centra profesorici Nadeždi Čačinovič kao i profesorici Branki Galić protiv kojih je dekan Vlatko Previšić podnio kaznenu prijavu u, kako ističu,  još jednom pokušaju zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka njegova razrješenja.
“Solidarnost je neizostavan element održivog društva kakvo i mi sanjamo te za kojeg se borimo. Studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu nam svima upravo drže još jednu lekciju iz te iste solidarnosti i apsolutne nužnosti povezivanja društvenih borbi”, stoji u poruci Zelene Istre.
“Podrška studenticama i studentima, profesoricama i profesorima i svim zaposlenicima Filozofskog fakulteta u borbi protiv samovolje dekana Previšića. Dekani i rektori prolaze, FF ostaje. Samo solidarno! “, poruka je Nogometnog kluba “Zagreb 041”.
“Ovaj čin je posljedica straha i jasne namjere da se zaustave demokratski procesi, jer su interesi pojedinaca i uz njih vezanih grupacija stavljeni ispred interesa društva”, piše, primjerice, “Sloboda Trećima”. Osuđuju dovođenje zaštitara i trganje plakata, što nazivaju cenzurom “bastiona kritičke misli i progresivnih društvenih snaga”, što je Filozofski oduvijek bio. “Znamo da borba koja je pred vama nije i neće biti laka. Isto tako znamo da će filozofski znati obraniti temeljne vrijednosti demokracije. Bili ste, jeste i bit ćete uzorom kako se brane mukotrpno stečena prava”, poručili su iz inicijative Sloboda Trećima.
“Traženjem od Senata da raspusti Studentski zbor FF-a, rektor Boras iznova se legitimirao kao pokretač ideje o integraciji FF-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF). Kako bi se održao na položaju i pokušao ishoditi integraciju, dekan Previšić je poduzeo niz akcija totalitarnog karaktera: na fakultetu je angažirao privatnu zaštitarsku tvrtku, dao je ukloniti prosvjedne plakate, a studentima je oduzeo ključeve prostorija njihove udruge. Ovakav čin dekanske samovolje, kao i rektorove instrumentalizacije procedura na Sveučilištu, u potpunosti narušava ugled i demokratska načela po kojima ove institucije moraju funkcionirati”, pišu Kulturnjaci 2016.

plenum-3

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI