Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)

Studentski zbor:
Filozofski fakultet je talac svog dekana

Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)
Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)

Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)

ZAGREB, (Hina) – U povodu sjednice Fakultetskog vijeća Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta priopćio je u srijedu kako taj fakultet “nastavlja biti talac autokratskog vladanja dekana Vlatka Previšića i njegova okrnjenog dekanskog kolegija”.

Studentski zbor u priopćenju navodi kako nakon prethodnih dviju sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta, i treća sjednica nije dovršena, “a moglo bi se reći da nije ni započela”.

Prethodna sjednica nije bila ni dovršena, jer nije zaključena točka o prijedlozima razrješenja i imenovanja prodekanica. Zbor navodi kako je dekan, nakon što Vijeće nije prihvatilo razrješenje Branke Galić, prodekanice Filozofskog fakulteta za znanost i međunarodnu suradnju, uz prihvaćanje razrješenja Vlaste Erdeljac, prodekanice za nastavu i studente, prekinuo sjednicu, ne predloživši imenovanje novog prodekana za nastavu i studente.
“Drugim riječima, 8. sjednica Vijeća nije mogla ni započeti, jer točka sa 7. sjednice nije završena”, priopćeno je.
Zbor ističe kako je, unatoč tome, dekan Previšić inzistirao na otvaranju 8. sjednice, čime je izazvao burnu reakciju brojnih članova Vijeća, te u dnevni red nije uvrstio neke točke koje su na vrijeme urudžbirane, među kojima je i prijedlog profesorice Galić, “koju je s posebnom odlučnošću odbijao uvrstiti”.
“Uslijed toga, cijela sjednica svela se na raspravu o dnevnom redu i dekanovu pokušaju da nametne dnevni red sjednice bez završavanja prethodne”, dodaje se.
Navode kako je rasprava o dnevnom redu trajala gotovo tri sata, “budući da je dekan opet opstruirao funkcioniranje sjednice Fakultetskog vijeća”, i to “u nimalo civiliziranom tonu”. “Dekan je u više navrata ignorirao javljanja pojedinih članova Vijeća, ponajprije studentskih predstavnika, a nije se, tvrdi Zbor, suzdržao ni od ponovnih seksističkih izjava, podsjećajući jednu od članica Vijeća na njezin nedavni povratak s porodiljnog dopusta, “čime ju je želio diskreditirati u raspravi”.
Podsjeća se kako, uz nazivanje članice Vijeća ‘ženskom glavom’ ranije ove akademske godine, “to nikako nije dekanov prvi ispad te vrste”.
“Time je dekan dokazao da nije u stanju voditi sjednicu Fakultetskog vijeća, što je posljedica vidnog nepovjerenja koje mu mnogi članovi Vijeća iskazuju, a jedini zaključak sjednice je da Filozofski fakultet nastavlja biti talac autokratskog vladanja dekana Previšića i njegova okrnjenog dekanskog kolegija”, stoji u priopćenju.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI