Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA / PROSVJED
Današnji prosvjed pred uilazom u FF u ZG (foto N1)

Nečastivi na Filozofskom:
Prosvjed studenata i profesora protiv Borasove smjene dekanice Vlahović-Štetić

Današnji prosvjed pred uilazom u FF u ZG (foto N1)

Nečastivi na Filozofskom fakultetu‘, naslovio je svoju dramu još 1982. godine pisac Ivo Brešan, a 38 godina kasnije, to jest danas, studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu prosvjeduju protiv po njima nečasne odluke rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić.

-Poštovani kolege, pozivamo sve radnike i studente da, u znak podrške upravi našeg Fakulteta,
sutra, od 10 sati ujutro, pred ulazom u Fakultet dočekaju Povjerenstvo za ovjeru primopredaje. Filozofski je naš, a ne njihov! U ime Inicijative za Filozofski Neven Jovanović. radnik Filozofskog fakulteta – objavlčjen je bio poziv na društvenim mrežama, točnije na Facebook stranici Inicijativa za Filozofski.

Tako je i bilo, mnoštvo se od jutra okupilo pred ulazom u zgradu FF-a, s transparentima ‘Nema primopredaje’, ‘No pasaran’, ‘Sveučilište mora bolje… i tako dalje.

Danas ispred FF ZG (foto N1)

Dakle, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras suspendirao je jučer dekanicu Vlahović-Štetić zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, navedeno je u priopćenju Sveučilišta.

“Mojom suspenzijom Rektor Boras je preuzeo odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta a time i Sveučilišta u cjelini i morat će se nositi s posljedicama. Što se povoda za suspenziju tiče, voljela bih da mi hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora koji je ujedno najmoćniji čovjek na Sveučilištu. Ponosna sam na sve što je moja Uprava učinila za Filozofski fakultet u ove nepune tri godine. Učinili bismo i više da nismo radili u tako nepovoljnim okolnostima” – izjavila je smijenjena Vesna Vlahović-Štetić.

Iz nedavne inicijative za smjenu rektora Borasa

Profesor FF-a Neven Jovanović podsjetio je da je Vesnu Vlahović-Štetić prije tri godine Vijeće Filozofskog fakulteta izabralo nezadovoljno “onim koji je dotad Fakultet vodio, nezadovoljno i smjerom u kojem je Fakultet vodio – prema bogosloviji, prema spajanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, i nezadovoljno bahatim načinom na koji ga je vodio“.

Vlahović-Štetić na čelo Fakulteta došla je 1. listopada 2017., preuzevši dužnost od obnašatelja dužnosti Željka Holjevca.

“Dekanicu koju je jučer suspendirana, izabralo je Vijeće Filozofskog fakulteta da bi ona Fakultet uredila i sredila, da bi ga konačno povela u smjeru poštenja i znanstvene istine. Ne u smjeru klijentelizma, trgovine i dogme. Htjeli smo da se prekine linija pada u blato i pada u dogmu”, rekao je Jovanović, kako prenosi Hina.

Istaknuo je da su dekanica i njezina uprava svoj posao radili pošteno i časno.

Arhiva

Oni su, rekao je, za dobrobit cijeloga Fakulteta donijeli mnoge teške odluke, “oduzeli mnoge isposlovane povlastice i ograničili razne samovolje”.

Istaknuo je također da su dekanica Vlahović-Štetić i njezina uprava tijekom cijeloga trogodišnjega rada imali podršku većine u Fakultetskom vijeću koje “ne čine dekani, nego radnici i studenti”.

Većina onih koji na Fakultetu rade i studiraju, naglašava, “čvrsto su i odlučno htjeli drukčiji, pošteniji, uređeniji fakultet, i za taj smo se cilj bili spremni odreći i vlastitih povlastica i vlastite komocije”.

Sve je to, ocjenjuje, “opasno u sustavu kakav su izgradili i kakav žele Damir Boras i njegovi moćni pomoćnici”.

Današnji prosvjed pred uilazom u FF u ZG (foto N1)

Zato, smatra, u ovom času nije važno samo oduzeti Filozofskom fakultetu demokratski izabranu dekanicu i njezinu upravu. Još je važnije, ističe Jovanović, “potpuno izvrnuti stvari i zamijeniti teze i dokazati sveučilišnoj zajednici, akademskoj zajednici, građanima i javnosti da je bijelo zapravo crno…da su neznanje i nesposobnost poželjne vrijednosti ove države“.

Danas se, dodao je, “kadija koji sudi sve i svakoga, koji se sudi sa svim i svakim, uključujući i vlastite studente, poziva na sudske presude”.

Na Filozofskom fakultetu, kao i na Sveučilištu u Zagrebu, temeljni su posao istina i znanje, ističe Jovanović dodajući kako bez potrage za istinom i znanjem ništa što radimo nema smisla.

Neven Jovanović (foto N1)

“Zato na Filozofskom fakultetu, a i na onom dijelu Sveučilišta u Zagrebu koji je još uvijek zaista sveučilište, tu stojimo i tu možemo stajati samo iza onih koji nam u potrazi za istinom i znanjem pomažu. Za nas su to samo dekanica Vlahović-Štetić i njezini prodekani”, poručio je Neven Jovanović.

Njemu je Senat Sveučilišta u travnju odbio dati suglasnost za imenovanje na dužnost dekana, za što ga je predložilo Vijeće Filozofskog fakulteta.

Profesor Filozofskog fakulteta Ivo Goldstein za N1 je poteze rektora Borasa ocijenio “nepriličnim i sramotnim”.

Početkom skandala Goldstein smatra odluku Senata Sveučilišta o odbijanju suglasnosti kandidatu Fakulteta za dekana Nevenu Jovanoviću, iako je on tajnim glasanjem na Fakultetskom vijeću dobio više od 90 posto glasova.

“U međuvremenu je došla i ova presuda za mobing, koju je pokrenuo prorektor Čović. Puno je neobčnosti u toj presudi. Prorektor je za mobing tužio dekanicu Fakulteta, koja je u hijerarhiji ispod njega”, rekao je Goldstein.

Ivo Goldstein u emisiji Nu2

Sudsku odluku Goldstein smatra još jednim dokazom da je potrebna reforma sudstva.

“Kako možete uopće termin mobing primjenjivati u slučaju postupka kada je prorektoru Čoviću po proceduri, koja je na Fakultetu obavljena i mimo sadašnje dekanice Vesne Vlahović-Štetić, oduzeto zvanje redovnog profesora jer se ustanovilo da u tim postupcima njegovih izbora u zvanje nije bio korektan i nije korektno prezentirao svoje radove”.

To je sada neposredan povod ovome da se instalira profesor Veterinarskog fakulteta Miljenko Šimpraga, rekao je Goldstein pozivajući  ga da “još jednom razmisli hoće li u svojstvu nametnutog, oktroiranog dekana doći na Fakultet”.

Studenti i profesori okupljeni na ulazu u zgradu Filozofskog fakulteta uzvikivali su “Živio Filozofski” i “Filozofski je naš”, a ispod stepenica fakulteta prostrli su veliki transparent “Sveučilište mora bolje”.

Danas ispred FF ZG

U nastavku prenosimo jučerašnju objavu profesora s PMF-a Damira Bakića o ovoj temi:

O tome ima li osnova za oduzimanje znanstveno-nastavnog zvanja prof.dr.sc. Anti Čoviću treba odlučiti akademska zajednica i samo ona. Rektor Boras i prorektor Čović ne misle tako. Rektor Boras i prorektor Čović su odlučili dekanicu Vlahović-Štetić goniti do kraja svijeta svim sredstvima koje njima dvojici stoje na raspolaganju – a stoje im mnoga – samo zato što je na dnevni red Vijeća uvrstila jedan predmet koji je pokrenut mnogo prije njezinog dekanskog mandata.

Danas je stigla rektorova suspenzija s dužnosti Vesne Vlahović-Štetić.

Kompletno Sveučilište u Zagrebu zna da se ovdje radi o obračunu rektora i prorektora s Filozofskim fakultetom i dekanicom Vlahović-Štetić osobno. Svi i u javnosti i na Sveučilištu znaju da je zato i samo zato nedavno odbijena i kandidatura za dekana Filozofskog fakulteta prof. Jovanovića. Sad ova dva sveučilišna čelnika imaju u rukama čak i sudsku odluku po kojoj je Vlahović-Štetić izvršila mobing nad prof.dr.sc. Čovićem. Mobing je, dakako, proveden uvrštavanjem predmeta u dnevni red.

Damir Bakić (foto N1)

Rektor Boras u obrazloženju svoje odluke o suspenziji trijumfalno navodi i ovo: „Kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice, fakulteta i /ili akademije tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njima utemeljenih odluka, zahtjeva i upozorenja.“

Ova sramotna kvalifikacija dovoljno kaže sama za sebe i o rektoru Borasu dalje nema smisla govoriti.

Odluku o suspenziji treba potvrditi Senat. O njemu ima smisla govoriti. Vrijeme bi bilo da Senat preuzme svoju ulogu u obrani dostojanstva Sveučilišta. Na kolegama senatorima je sada da spriječe daljnje sramoćenje, i sveučilišta i vlastito, te da odbiju biti žetončići u ovom nepodnošljivom obračunu. Kolegice dekanice i kolege dekani okupljeni u Senatu Sveučilšta u Zagrebu ne predstavljaju samo sebe, nego i svoje fakultete i akademije.

Nije li njihova dosadašnja slijepa i obilno većinska podložnost rektoru Borasu i pristajanje na sudjelovanje u progonima sramota i za fakultete koje predstavljaju? Znaju li uopće ti fakulteti tko ih i zašto sramoti?

u rukama Senata je jedini alat za zaustavljanje rektora Borasa u njegovom rušenju Sveučilišta u Zagrebu. Kolege senatori će glasati po svom nahođenju, ali vrijeme je da si svi jasno osvijestimo: odluka je u njihovim i samo u njihovim rukama. Pranje ruku sad više nije moguće.

ILUSTRACIJA/ARHIVA: Boras (lijevio) i Bandić kojemu je dao ‘počasni doktorat’
foto Hina/ Tomislav Pavlek/ tp (obrada Tris)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI