Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
IZDVOJENO
Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)

Vlatko Previšić razriješen dužnosti

Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)
Dekan FFZ-a Vlatko Previšić (foto: HINA)

Vlatko Previšić (Foto: HINA)

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić razriješen je dužnosti. Za njegovu smjenu glasalo je 55 članova, dvoje je bilo protiv a pet suzdržano.

– Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić razriješen je dužnosti gotovo jednoglasno, kazao je rektor Sveučilišta Damor Boras nakon sjednice. Boras nije želio govoriti o pojedinostima nego je najavio priopćenje u kojem će izvijestiti o rezultatima sjednice Senata.
Prema neslužbenim informacijama vršiteljem dužnosti  dekana Filozofskog fakulteta imenovan je dosadašnji prodekan, povjesničar Željko Holjevac.
Željko Holjevac rođen je 15. prosinca 1973. u Brinju. Osnovnu je školu polazio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Otočcu i Senju. Akademski stupanj doktora povijesnih znanosti stekao je 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Bio je asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilaru Zagrebu, a od 2007. zaposlen je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, trenutačno u znanstveno-nastavnome zvanju izvanrednog profesora.
Predavao je na Hrvatskim studijima i Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kraće vrijeme i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Istraživački je više puta boravio u inozemstvu, najviše u arhivima i knjižnicama u Beču i Budimpešti. Predsjednik je Društva za hrvatsku povjesnicu i Državnog povjerenstva za natjecanje učenica i učenika osnovnih i srednjih škola iz povijesti, a kao vanjski suradnik koordinira radom Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Gospiću.
Član je Organizacijskog odbora Međunarodnog kulturno-povijesnog simpozija Mogersdorf. Bavi se Hrvatsko-slavonskom Vojnom krajinom i gradišćanskim Hrvatima, hrvatsko-mađarskih odnosima i srodnim temama s težištem na modernom i suvremenom razdoblju. Predaje regionalni i europski kontekst hrvatske povijesti u 19. stoljeću.
Sudjelovao je dosad s priopćenjem na više međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, konferencija, kongresa, simpozija, seminara, kolokvija, tribina i okruglih stolova. Kao autor ili suautor objavio je šest znanstvenih i jednu popularnu knjigu, veći broj znanstvenih radova i stručnih priloga u domaćim i inozemnim časopisima i zbornicima, te udžbenik povijesti za sedmi razred osnovne škole i treći razred gimnazije. Uredio je dosad i tri zbornika radova, od čega jedan u dvije knjige i jedan na njemačkome jeziku.
Za večeras u 20 sati zakazan je i 211. Plenum Filozofskog fakulteta, na kojem se trebalo odlučivati o blokadi fakulteta, ukoliko Previšić ne bude smijenjen.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI