Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
'rvatska / OBRAZOVANJE / znanost
Damir Boras i na odlasku u mirovinu diže prašinu: Bivšim rektorima ponudio besplatan odmor u sveučilišnim apartmanima i 300 kuna za mobitel, naravno, računajući da će te privilegije i sam uživati…?

Damir Boras i na odlasku u mirovinu diže prašinu:
Bivšim rektorima ponudio besplatan odmor u sveučilišnim apartmanima i 300 kuna za mobitel, naravno, računajući da će te privilegije i sam uživati…?

Rektor Damir Boras odlazi napokon u mirovinu. Zapravo, po sili zakona. Drugi mandat na čelu Svbeučilišta istječe mu u listopadu ove godine, i unatoč tome što je višekratno najavljivana njegova smjena, čini se da će na dužnosti ostati do kraja. Ali, kako god je bio vrlo produktivan u stvaranju afera tijekom svoja dva mandata, tako se pobrinuo da i na odlasku podigne prašinu. Najnovije medijsko otkriće govori da je Damir Boras bivšim rektorima ponudio doživotne privilegije za koje smatra da im ( mu ) trajno pripadaju. Navodno je nudio besplatan odmor u sveučilišnim ljetovalištima, i 300 kuna za trošak mobitela na račun Sveučilišta! Jasno, računajući, prije svega, da će sam uživati u tim privilegijama…

Naravno, nije to iz potrebe, to je iz uvjerenja da ga privilegije pripadaju do kraja života, ali i iz najprizemnije ljudske pohlepe i besramnosti…

Jedina žena ( među četiri kandidata) koja se kandidira za Borasovu nasljednicu na poziciji rektora, Mirjana Hruškar, na ove , navodne, zahtjeve rektora Borasa, o kojima pišu 24sata, kratko je kazala za N1 da u časnoj funkciji rektora nema mjesta privilegijama i da “rektor dolazi služiti akademskoj zajednici”. što bi impliciralo da mu nikakve osobne privilegije ne bi smjele biti ni na kraj pameti.

No, pompozni, samoljubivi Boras je oduvijek težio pokazati kako nije jednak drugima, kako je iznad njih po svome statusu koji ga čini ne samo važnijim, moćnijim, nego i privilegiranijim od drugih. Tijekom proteklih više od sedam godina na čelu Sveučilišta, najuspješnije je proizvodio afere i o stanju svijesti na Sveučilištu puno govori već i sama činjenica da je dogurao skoro do kraja drugog četverogodišnjeg mandata. I lani je tridesetak članova Senata potpisalo inicijativu za pokretanje rasprave o smjeni rektora Borasa, ali mu na kraju nije ni vlas s glave pala, ponajviše zahvaljujući klasičnom “intelektualnom oportunizmu”.

U godinama Borasove “vladavine” na Sveučilištu je bilo svega: od ignoriranja i minoriziranja problema na Filozofskom fakultetu, preko seksualnog uznemiravanja studentica i njegovog zataškavanja, protežiranja prorektora Ante Čovića koji je nastavio raditi na Sveučilištu i nakon navršenih 70 godina, do dodjele počasnih doktorata, primjerice šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću,  a umalo i Milanu Bandiću, mimo svih relevantnih kriterija. Štoviše, uza sve, čak se i, zajedno sa suprugom, prekoredno cijepio, naravno, smatrajući samo da konzumira pravo jednakijeg od drugih koje mu pripada.

U počasno zvanje promovirao je umirovljenog profesora Dragu Roksandića, unatoč optužbama studentica za seksualno uznemiravanje. Bilo je tu problema i s Hrvatskim studijima, s upisnim kvotama  za studij filozofije, sa sveučilišnim specijalistom Borisom Jurašinovićem, a cijela se akademska zajednica digla na noge kad je nakon šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, naumio dodijeliti počasni doktorat, formalno na prijedlog Muzičke akademije,  i ( danas pokojnom ) zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, radi čega je organiziran i prosvjed ispred Rektorata, a pisalo se i otvoreno pismo Senatu Sveučilišta s apelom da se to ne čini.

Boras će ostati upamćen i kao rektor koji je tužio vlastitog studenta, Luku Kovača, potpredsjednika Studentskog zbora na Hrvatskim studijima, od kojega je čak potraživao 20 tisuća kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta ( optužio ga za širenje neistina protiv Sveučilišta ), što je izazvalo zgražanje akademske zajednice i tadašnje ministrice Blaženke Divjak

Sveučilište mu je obilato dodjeljivalo novac za financiranje znanstvenih radova,  pet puta je dobio po 60-ak tisuća kuna u prosjeku, a nije mu bilo neugodno čak ni da sam sebi potpiše odluku o dodjeli sredstava!

Bio je poznat i po seksističkim izjavama, ponižavanju žena, od one njegove čuvene izjave ( 2018. ) prilikom dodjele stipendija sveučilištarcima ( ” muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35 do 40 godina, neudane i bez djece ), do one upućene kadetkinji Hrvatskog vojnog učilišta prilikom promoviranja polaznika diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih vojnih studija. Od kadetkinje je ničim izazvan zatražio da skine masku kako bi pred svima mogao zaključiti kako je lijepa.

-Evo, slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu, jel’tako- rekao je fotografima “nečastivi na Sveučilištu”.

Naposljetku, pravu je buru u javnosti podiglo otkriće da je u Dubrovniku, u sveučilišnom objektu za  održavanje znanstvenih skupova uredio tri apartmana koja tretira bezmalo kao svoje privatno vlasništvo. Apartmane su koristili ekskluzivno rektor i prorektori, članovi njihovih obitelji i prijatelji. Rektor je za sebe uredio luksuzni dvosobni apartman u koji osim njega i obitelji, odnosno njihovih prijatelja, nije smio nitko ni primirisati. Druga dva apartmana bila su za prorektore.

Pa kad se to znade, nije nimalo čudno, nimalo šokantno, da Boras traži doživotno uživanje “svoga” dubrovačkog apartmana jer on ga je, naravno, sveučilišnim novcem, i uređivao, po svojoj mjeri i ukusu. Čak je i za dvorištne radove u “ljetnikovcu”, kako su pisali mediji, angažirao nećaka svoje supruge, iako nije bio nikakav inženjer hortikulutre niti se time bavio.  Ali, takav je bio Damir Boras i svi su to znali, a ipak su mu povjerili čak dva mandata da slobodno disponira sveučilišnim resursima i da slobodno unazađuje hrvatsko Sveučilište koje u njegovo doba više nije uspjelo ući ni u krug od 500 najrelevantnijih, gdje je dotad uvijek bilo…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI