Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
europska hrvatska / grabež
Razuzdani HOPS za čak 35 zaposlenika osigurao privilegiju da službeno vozilo koriste 24 sata dnevno ?!

Razuzdani HOPS za čak 35 zaposlenika osigurao privilegiju da službeno vozilo koriste 24 sata dnevno ?!

Sustav privilegija u Hrvatskoj je doveden do karikature. Nažalost, skupe karikature koju plaćaju građani, porezni obveznici. Evo, najnovija vijest koja je u javnost dospjela zahvaljujući nalazu Državne revizije o poslovanju Hrvatskog operatora prijenosnog sustava ( HOPS-a ), dakle, još jedne državne tvrtke, čiji je osnivač HEP,  a koja je, očito, potpuno izvan kontrole Vlade. Ili, možda ipak ne…? Izvješće koje je objavljeno urbi et orbi prokazuje da je u državnom HOPS-u čak 35 zaposlenika privilegirano nevjerojatnom pogodnošću: svi oni imaju pravo na 24-satno korištenje službenog automobila!

Spomenuta privilegija odnosi se, dakako, na cijelo vodstvo tvrtke, ali se proteže i na još poveći broj pridruženih u povlasticama. Njih 35 u HOPS-u ne moraju razbijati glavu ni održavanjem vozila, ni ulijevanjem goriva, jasno, ne zamaraju se ni dramatičnim rastom cijene benzina ili dizela, jer njima sve to mi plaćamo. A da nas nisu ni pitali niti su hrvatski građani dosad o tome imali saznanja. Njima su službena vozila na dispoziciji 24 sata dnevno i koriste ih kako u službene tako i u privatne svrhe. Besumnje skupa povlastica koja u značajnoj mjeri utječe na kućni budžet privilegiranih.

A da bi HOPS mogao nagraditi toliki broj svojih visoko vrijednih kadrova, za koje, usput rečeno ne znamo ni što rade ni kome su od koristi, tvrtka je kupila gotovo 500 službenih automobila, koji su raspoređeni,  predani na korištenje određenim zaposlenicima bez ikakvih utvrđenih kriterija, piše Index.hr, pozivajući se na upozorenje Državne revizije. Nema, naime, u HOPS-u nijednog akta koji bi to pravo i povlasticu regulirao.

O tome koga će “nagraditi” službenim vozilom 24 sata dnevno, odlučila je Uprava, a odluke o tome da je to čak 35 ljudi u tvrtki, donijela je u razdoblju od studenoga 2015. do srpnja 2019.

Nije nikakvo čudo, još manje iznimka, da predsjednik i članovi Uprave, te direktori prijenosnih područja i sektora imaju pravo na službeni automobil cjelodnevno. No, tu su i predstojnik Ureda Uprave, službenik za usklađenost, 11 pomoćnika direktora, pomoćnik predstojnika Ureda Uprave, rukovoditelj službe, šest savjetnika direktora, jedan koordinator i još jedan “ekstra savjetnik” koji, valjda, savjetuje po potrebi, koga god u tvrtki.  I svi oni voze službene automobile kao svoje privatne, gdje god idu, što god rade, neovisno jesu li na poslu ili na odmoru. To doista jest karikaturalno, krajnje neodgovorno, primitivno zloupotrebljavanje položaja za osobnu korist i to bez imalo srama i ustezanja.

Državna revizija je, uz golu činjenicu da je ova privilegija u HOPS-u nevjerojatno ekstenzivno primijenjena, utvrdila da tvrtka nije donijela odluke kojima bi pravdala korištenje službenih vozila 24 sata dnevno za toliki broj zaposlenika, a niti su im limitirali potrošnju goriva i ostale troškove. Poput pijanih milijardera. Naposljetku, što ih briga, ne troše svoje…

Inače, HOPS je u 2020., kako navodi u izvješću Državna revizija, za nabavu službenih automobila potrošio 3.137.852,00 kuna, a čak 9,644.610,00 kuna otišlo je na troškove goriva, održavanja, popravaka, autoguma, osiguranja itd. A da se takva praksa ne bi nastavila, revizori preporučuju da se internim aktom propiše postupak i procedura odobravanja službenih putovanja u zemlji, da se izdaju putni nalozi prije početka službenog putovanja, ukratko, da se troškovi uredno pravdaju.

Nevjerojatn o je da Državna revizija uopće ima potrebu i razloga tako nešto sugerirati jednoj državnoj tvrtki u kojoj svi, a napose oni privilegirani, po prirodi svojih nezasluženo visokih pozicija, itekako znaju da se troškovi korištenja službenih automobila moraju pravdati i odobravati sukladno zakonu, baš kao i svi drugi troškovi. No, kako su godinama bili izvan kontrole, očito se time nisu zamarali. Mora biti da su bili zatrpani poslom…

U HOPS-u je na dan 31.prosinca 2021 bilo zaposleno 1.149 radnika.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI