Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI / PRAVDOSUĐE
HND poziva na pomoć i solidarnost s kolegicama i kolegama s MAZ portala: Još jedan u nizu udaraca na nezavisne medije

HND poziva na pomoć i solidarnost s kolegicama i kolegama s MAZ portala:
Još jedan u nizu udaraca na nezavisne medije

Do najnovijeg pravosudnog apsurda u Hrvatskoj doveo je Damir Boras, bivši rektor zagrebačkog Sveučilišta kojem je jedna od omiljenih disciplina tužakanje svih koji su kritički pisali o njegovom upravljanju Sveučilištem, a Mreža antifašistkinja Zagreba nakon šest godina parničenja zbog objavljenog demantija odlukom Vrhovnog suda mora platiti sudske troškove u iznosu koji ugrožava njihovu egzistenciju, poručuju iz HND-a.

Nakon dugotrajnog sudskog procesa, Vrhovni sud dosudio je kolegicama i kolegama iz Mreže antifašistkinja Zagreba da moraju platiti 2.110 eura, odnosno oko 16.000 nekadašnjih kuna sudskih troškova Sveučilištu u Zagrebu koje je – pod vodstvom bivšeg rektora i poznatog SLAPP tužitelja novinara i medija Damira Borasatužilo MAZ zbog jednog demantija. U posve apsurdnoj situaciji, Vrhovni sud u cijelosti je preinačio dvije ranije istovjetne presude općinskog i županijskog suda.

MAZ portal je još 2017., u tekstu Propadanje rektorova prorektorata, problematizirao sve dotadašnje „uspjehe” uprave Sveučilišta pod Borasovim vodstvom. Sveučilište u Zagrebu poslalo je demanti na taj tekst i uredništvo MAZ-a odmah ga je u cijelosti objavilo. Jedan je to od spektakularnijih demantija u hrvatskom medijskom prostoru, kojim je Borasova uprava nadrealno poručila kako „nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma”.

Sveučilište, međutim, iste godine podiže tužbu protiv MAZ-a jer – pazi sad – nije objavio spomenuti demanti u skladu sa Zakonom o medijima. Naime, iako je demanti u cijelosti objavljen u izvornom obliku kako je i zaprimljen, dodan mu je naslov različit od izvornog i kratak uvod uredništva.

Na općinskom, a potom i na županijskom sudu, Sveučilište gubi jer sudovi u oba stupnja presuđuju da je MAZ objavio spomenuti ispravak u skladu sa Zakonom o medijima. Sveučilište, međutim, odlazi na Vrhovni sud koji u ožujku ove godine preinačuje ranije presude i nalaže MAZ-u plaćanje sudskih troškova Sveučilištu u iznosu od 2.110 eura.

Apsurdnost ove presude najbolje oslikava usporedba teksta demantija koji je 2017. inicijalno objavila Mreža i teksta demantija koji je Mreža morala objaviti po odluci Vrhovnog suda. Iz MAZ-a poručuju kako su im Boras i pravni sustav opalili šamar. „Više od dvije tisuće eura za Borasa i Sveučilište je tek jedna bolja školarina, kikiriki u budžetu za obračun s nepodobnima, ali za neprofitnu udrugu kao što je Mreža antifašistkinja Zagreba to je i dalje ozbiljan novac – koji svakako nemamo”, poručuju i dodaju kako je ovo udar na njihovu udrugu i egzistenciju njihovih projekata, portala i Trnjanskih kresova. U širem kontekstu, upozoravaju, to je tek još jedan u nizu udaraca na nezavisne medije.

„U trenutnom odnosu snaga – države, njenih institucija i moćnika – možemo se osloniti samo jedni na druge”, kažu iz Mreže antifašistkinja i pozivaju na uplatu donacija. I HND poziva svoje članice i članove te širu javnost da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu Mreži antifašistkinja Zagreba.

Podaci za uplatu donacija:

Mreža antifašistkinja Zagreba

Pavla Hatza 16, 10 000 Zagreb

IBAN: HR9723600001101715409

Zagrebačka Banka

Opis: Donacija za portal

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI