Neovisni novinarski portal
3.10.2022.

Post Tagged with: "Vedran Dragičević"

Sindikat metalaca Hrvatske upozorio je, na prosvjedu protiv prodaje državnih dionica Končara, da bi privatizacija te tvrtke mogla dovesti u neizvjesnost čitavu hrvatsku elektroindustriju.

SMH- Industrijski sidnikat na čelu s Vedranom Dragičevićem okupio je u Šibeniku glavne sindikalne povjerenike preostalih dalmatinskih industrijskih tvrtki kako bi dali potporu kolegama u TLM Aluminiumu u stečaju. Od stečajnog upravitelja Branka Morića zatražili su da zabrani ulazak i svaki kontakt s Tvornicom upravi i savjetniku vlasnika TLM Aluminiuma, Branimiru Lepuru koji je, tvrde, ciljano gurao tvrtku u stečaj…

Sindikat metalaca Hrvatske okupio je u petak radnike TLM Aluminiuma ispred porte poduzeća kako bi ih upoznao s njihovim pravima po pokretanju stečaja i kako bi pozvao državu da se aktivno riješi u rješavanje problema. U suprotnom, najavljuje demonstracije.

Održano je zadnje ročište u predstečajnoj nagodbi za šibenski TLM na kojem je sa 78 posto glasova vjerovnika odbijen plan Igora Shamisa za restrukturiranje TLM-a, koji uskoro odlazi u dirigirani stečaj…

Skupljene potpice predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske namjeravaju uručiti premijeru Milanoviću u ruke.

Nekoliko stotina radnika Tvornice lakih metala u Šibeniku danas je prosvjedovalo pred zgradom uprave. Radnici tvornice u kojoj traje postupak predstečajne nagodbe, a proizvodnja se pokreće tek sporadično u simboličnim količinama, traže da uprava i vlasnik, ruski tajkun Igor Shamis, odu, da DORH i USKOK provedu istragu, te da Ministarstvo gospodarstva pronađe nove ulagače.

SMH na čelu s Vedranom Dragičevićem podržava češkog investitora u TLM i odlučno se protivi stečaju tvrtke. Češki fond, kaže Dragičević, garantira proizvodnju od 40 tisuća tona godišnje i zadržavanje gotovo svih radnika. A u slučaju stečaja, slovenski Impol zakupio bi TLM i zadržao jedva stotinjak radnika…

U TLM-u pod paskom Igora Shamisa, još uvijek, uspijevaju samo konflikti i kontroverzije. Proizvodnja nije pokrenuta u Prešaonici, u Valjaonicama je na simboličnoj razini, plaća nema a ni sirovine. Podijelili su se i sindikati. HSM s Burazerom na čelu novom vlansiku ne vjeruje, dok SMH s Dragičevićem i Svrakom podupire ruskog vlasnika, jer, kako kažu, TLM druge opcije nema…

Sindikat metalaca Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare još jednom podržao predstečajnu nagodbu u TLM-u, kao jedini put za očuvanje proizvodnje i 540 radnih mjesta u tvornici. Ovaj sindikat podržava i Igora Shamisa, koji kao novi vlasnik jedini može to provesti, te proziva sve one koji ga svojim postupcima pokušavaju onemogućiti: Predsjednika uprave Branimira Lepura i predstečajnog povjerenika Ivana Rudu.

Sindikat metalaca Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare izrazio je umjereni optimizam zbog razvoja situacije u TLM-u, i to prije svega zbog isplate jedne zaostale plaće u Tvornici prešanih proizvoda, te ostvarenim socijalnim dijalogom i jamstvima novog vlasnika Igora Shamisa da će pokrenuti proizvodnju i redovito isplaćivati plaće.

Radnici tvornice lakih metala u Šibeniku najavljuju odlučnu borbu za svoja prava, za opstanak kolektivnog ugovora, a prije svega isplatu plaća. TLM je prošlog mješeca ušao u predstečajnu nagodbu, u njenoj Tvornici prešanih proizvoda proizvodnje mjesecima nema, a u Tvornici valjanih proizvoda radi se s jedva 15 posto kapaciteta. U TPP-u radnicima duguju tri plaće, a na naplatu za koji dan dospijeva i četvrta. U TVP-u predosjećaju isti scenarij, s obzirom na kašnjenje akontacija.

Hrvatski sindikat metalaca u petak je u Šibeniku javno postavio zahtjeve prema vlasnicima Tvornice lakih metala u Šibeniku, ali i Vladi RH, za spas 900 radnih mjesta u Tvornici prešanih proizvoda i Tvornici valjanih proizvoda. Traže da do kraja mjeseca tvornica pokrene punu proizvodnju, riješi vlasnička pitanja i počne redovito isplaćivati plaće.