Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
POLITIKA
Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj tiskovnoj konferenciji

Sindikat metalaca od sutra u Šibeniku i Zagrebu počinje s peticijom za spas TLM-a

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj tiskovnoj konferenciji

Skupljene potpice predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske namjeravaju uručiti premijeru Milanoviću u ruke.

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj tiskovnoj konferenciji

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj tiskovnoj konferenciji

– Od sutra krećemo s prikupljanjem potpisa za peticiju za spas TLM-a. Potpisi će se prikupljati na pet lokacija u Šibeniku, ali i u Zagrebu, a peticija će trajati do iduće srijede. S potpisima, a očekujemo veliki odaziv ljudi, uputit ćemo se na Markov trg u Zagrebu s jednim ili dva autobusa i službeno ćemo predati peticiju. Nećemo ići u Ministarstvo gospodarstva, s obzirom na to da tamo nismo naišli na razumijevanje, već ćemo pokušati potpise osobno uručiti premijeru Zoranu Milanoviću, ukoliko on to prihvati – rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, koji očekuje preko deset tisuća sakupljenih potpisa.
Sindikalci su istaknuli da Vlada RH, koju smatraju odgovornom za stanje u tvornici, mora zaštititi svoju imovinu. – Čini se da je i Vladi cilj da TLM ode u stečaj. Ne znamo kakav će efekt polučiti peticija, no nakon posjeta Zagrebu spremni smo organizirati nove prosvjede, krenut ćemo od zgrade Županije šibensko-kninske do zgrade Uprave tvornice, pa što bude – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, gdje je podvučeno da će se stečajem TLM-a u velikim problemima naći i Jadranska banka koja od tvornice ima 20 milijuna eura potraživanja.
Sindikalci su ponovili kako je interes sadašnje uprave TLM-a stečaj. Vedran Dragičević istaknuo je kako je češki fond i dalje zainteresiran za ulaganje u TLM. – Sutra je zadnji rok do kojeg vlasnik Igor Shamis mora stupiti u kontakt s jednim češkim fondom koji je zainteresiran za pokretanje proizvodnje i oživljavanje TLM-a. No, Česi smatraju da do kraja roka za predstečajnu nagodbu ne mogu napraviti konkretan plan spasa TLM-a, pa jedina prilika za TLM odlazi u propast – tvrdi Dragičević, pozivajući se na razgovor koji je izravno vodio s predstavnikom fonda.
– Druga opcija je slovenski IMPOL, koji, čini se, čeka stečaj i pokretanje proizvodnje s pedeset ili sto ljudi. Ostali radnici dobili bi svega tri plaće, umjesto visokih otpremnina.  U TLM-u je trenutno zaposleno 600 radnika, što će biti s tim ljudima – zapitao se Dragičević.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI