Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Hoće li Aluminij u Mostaru spašavati neki novi Tuđman?

Hoće li Aluminij u Mostaru spašavati neki novi Tuđman?

“Bilo je dobro dok je trajalo”, žalostan je refren koji danas ne djeluje nimalo smirujuće na 900 radnika i brojne kooperante mostarskog Aluminija koji je 10.srpnja, par minuta prije ponoći, i simbolično i stvarno utonuo u mrak. Kompanija koja je godinama isticana kao primjer uspjeha, kao prototip modernog industrijskog kompleksa koji je po svojim sadržajima i humanizaciji interijera i eksterijera zaposlenicima bio i radno mjesto i u neku ruku dom, ugasila se u trenu, kratkim rezom. Isključenjem s elektroenergetske mreže i prekidom dotoka struje . Dugovi kompanije premašili su 400 milijuna KM ( konvertibilnih maraka).

Stao je krvotok nekadašnjeg hercegovačkog diva, zaustavljena je proizvodnja, a ono što se godinama gradilo u nekoliko je sekundi urušeno. Za proizvodnju aluminija isključivanje struje ima koban, katastrofalan učinak. Jer, ako bi se pod najpovoljnijim mogućim kondicijama htjelo ponovo pokrenuti proizvodnju, stajalo bi to na stotine milijuna kuna.

Tuđmanova odluka o ulaganju u Mostar, a ne Šibenik

Kad je šibenska elektroliza aluminija 1991. u ratnoj agresiji raketirana, njezine su peći ostale okovane rastopljenim aluminijem i nikada više nisu pokrenute. Hrvatska vlast procijenila je tada da je preskupo obnavljati šibensku elektrolizu ( TLM ), pa se, odlukom Franje Tuđmana, umjesto u ratom pogođeni Šibenik, hrvatski novac investirao u Mostar. U tamošnju tvornicu aluminija.

TLM je sustavno propadao, a Aluminij Mostar rastao. Šibenčani nikada nisu oprostili Tuđmanu takvu odluku, pogotovo što odnosi između prirodnih partnera, Šibenika i Mostara, nisu uvijek bili na zavidnoj razini. Naposljetku, TLM je iz mostarske tvornice kupovao aluminij po tržišnim cijenama, često nepovoljnijim negoli kod drugih dobavljača. A ponekad iz Mostara bio i ucjenjivan.

Problemi su za mostarsku kompaniju počeli prije desetak godina. Posljedica je to neulaganja u nove tehnologije i novu proizvodnju, ali i suspendiranja ugovora o isporuci struje po povlaštenoj cijeni kojeg Vlada Federacije BiH ne poštuje još od 2013., iako je najveći pojedinačni vlasnik Aluminija. Mostarska tvornica, pak, Elektroprivredi BiH godinama, kažu, nije uredno plaćala struju, što je naposljetku i dovelo do njezinog sloma.
Na račun ulaganja iz 1997., hrvatska Vlada u vlasničkoj strukturi mostarske tvornice sudjeluje s 12 posto. O svom vlasništvu, Hrvatska nikad zapravo nije skrbila brigom dobrog gospodara. Stoga nije ni čudo da je i na vijest o gašenju Aluminija u Mostaru reagirala šutnjom i nezainteresiranošću.

Čović šuti, KGK brinu izbori

Između ostalog, Aluminij se godinama koristio kao bankomat HDZ-a BiH, kako je to s pravom primjetio i bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova i jedan od predsjedničkih kandidata, Vlaho Orepić.
Zbog toga se i bijes radnika koji su preko noći ostali bez posla, okrenuo prema HDZ-ovim dužnosnicima u Hrvatskoj i BiH.

Danas su se okupili, njih oko dvije tisuće, pojačani s ogorčenim građanima, ispred sjedišta HDZ-a u Mostaru gdje su svoj gnjev iskalili ponjaviše na šefu HDZ-a BiH Draganu Čoviću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Jasno su im poručili da izbore više nikada neće dobiti. Došlo je i do nereda, pa i obračuna s policijom, a neki su od prosvjednika privedeni.

Čović se susreo s tzv. menadžmentom ( upravom) tvornice, ali se radnicima nijednom riječju nije obratio. U zgradu HDZ-a ušao je pod policijskom pratnjom dok je masa vikala “izdaja, izdaja” i “Dragane, lopove”. Radnici su za svoju “preminulu” tvornicu zapalili svijeće…

A dok se Čović “poklopio ušima”, hineći da ne čuje i ne vidi radnički bijes, Kolinda Grabar Kitarović brzo se oglasila priopćenjem u kojem traži hitno očitovanje Vlade o sudbini mostarske tvornice. Kako javlja N1, predsjednica je ocijenila da je “eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke”.

-Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH- izjavila je Grabar-Kitarović, očigledno zabrinuta ponajviše za svoje izborne šanse nakon zlogukih prijetnji Mostaraca opstrukcijom izbora.

Impol-TLM se okrenuo europskim dobavljačima

I novi vlasnik šibenskog TLM-a, slovenski Impol, koji je nastavio poslovnu suradnju s mostarskim dobavljačem sirovine, oglasio se povodom gašenja Aluminija.

– Sa žaljenjem pratimo razvoj događaja u Aluminiju Mostar. U nabavnom miksu društva Impol – TLM, nabava sirovine iz Mostara je predstavljala 20 posto udjela. Slijedili smo načelo da prihvaćamo isporuke sve dok su pouzdane. Tako je proteklo poslovanje s mostarskom elektrolizom u prvoj polovici godine. Nakon problema s likvidnošću i posljedično, zaustavljanja opskrbe ne samo električnom energijom, nego i koksa i glinice, elektroliza i ljevaonica u Mostaru se zaustavlja. Srpanjske nepotpune zalihe u grupi Impol ćemo uspjeti premostiti pomoću vlastitih ljevaoničkih izvora. Za kolovoz i do kraja godine, uspjeli smo osigurati dodatnu nabavu s provjerenim europskim dobavljačima valjačkih blokova, tako da će proizvodnja u Impol – TLM-u proteći neometano- poručio je Tomaž Smolar, direktor divizije valjarništvo u grupi Impol.

Zaustavljanje Aluminija Mostar odrazit će se i na Luku Ploče koja je, ilustracije radi, u prošloj godini ostvarila na poslovima s mostarskom kompanijom za koju je prevozila glinicu, pola svojih prihoda.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI