Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
POLITIKA
Vedran Dragičević, SMH- industrijski sindikat: Češki investicijski fond spašava TLM (!?)

Vedran Dragičević, SMH- industrijski sindikat:
Češki investicijski fond spašava TLM (!?)

SMH - Tomislav Dragićević (Foto Tris - H- Pavić) (2)

Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske- industrijskog sindikata, danas je u Šibeniku s potporom čelnika TLM-ovih podružnica Ivanom Svrakom i Davorom Živkovićem, decidirano objavio: SMH podržava pregovore s češkim investicijskim fondom koje vodi Jadranska banka kao najveći vjerovnik TLM-a, jer je to spas za šibensku tvornicu i 600 zaposlenih. SMH procjenjuje da TLM ima 60 posto šanse za opstanak i tu šansu treba zgrabiti, s obzirom da je alternativa tome – stečaj! Fond jamči nastavak proizvodnje na razini 40 tisuća tona godišnje, zadržavanje gotovo svih 600 zaposlenih,  i ima solidnu financijsku sposobnost, tvrdi Dragičević. Za razliku od slovenske tvrtke koja bi u slučaju stečaja zakupila cijeli TLM i na poslu ostavila jedva stotinjak radnika- kaže čelnik SMH.

U potpori češkom investicijskom fondu koji je jedini ponudio ulaganje u TLM, Dragičević se pozvao i na izjavu ministra Ivana Vrdoljaka da će podržati sve one koji garantiraju 40 tisuća tona proizvodnje i uredan akreditiv za nabavu sirovine, ali i stečaj ako nema druge, kvalitetnije opcije. – U svemu se slažemo s ministrom, osim što smo apsolutno protiv stečaja- tvrdo će Dragičević na konferenciji za novinare u Šibeniku, jer , kako ističe, to ne bi potopilo samo TLM nego i Jadransku banku Šibenik i glavninu njezinih komintenata.

SMH također zahtijeva da se smijeni sadašnja uprava koju vodi Živko Lakoš, “sa njegovim kvazisavjetnikom Branimirom Lepurom”, protiv kojega je ovaj sindikat podnio kaznenu prijavu jer je založio najvrijedniji stroj u Valjaonicama, V 24, ali DORH i USKOK još postupak ne pokreću, požalio se šef SMH. Aktualna uprava spriječava češki fond da uđe u TLM i obavi dubinsko snimanje stanja, što je ključni razlog za njezin opoziv, smatraju sindikalisti.

U TLM-u su dvije struje na snazi, tvrdi čelnik SMH  TLM-ove Prešaonice, Ivan Svraka. Jednu predvodi SMH i ona podupire nastavak proizvodnje i češkog investitora, a oštro se protivi stečaju, i druga, koju vodi HSM Zdravka Burazera,  a čija je opcija – stečaj,  zbog terena, zemljišta i to, kako veli, preko 700 tisuća kvadrata.

No, SMH je propustio kazati da su svojedobno podupirali i Lorena Pejčinoskog kao vlasnika TLM-a, iako je danas njegova uloga u propadanju tvrtke predmet kriminalističke obrade, da su poslije gorljivo podržavali i ruskog biznismena Igora Shamisa, a sada, evo, i češki investicijski fond.

-Dok je bio predsjednik uprave, Lepur je tvrdio “potjerat ćemo 40 radnika iz TPP-a da spasimo stotinu drugih. Nitko od onih koji su otišli još nije dobio otpremninu, a sad će otići svi, dogodi li se stečaj. Taj čovjek plasira u medije kako drugi neracionalno troše TLM-ov novac, a on jedno službeno vozilo tvrtke drži u kućnom dvorištu, a drugo vozi- optužio je Lepura Svraka. Za SMH je neupitno da sadašnja uprava priprema TLM za stečaj jer kako objasniti, ističu, da na računu tvrtke ima 2,5 milijuna eura gotovine a ne želi se podmiriti dug prema Mostaru ( 915 tisuća eura) niti kupiti aluminij…

Ukoliko se pregovori s češkim investitorom i Jadranskom bankom ne završe u korist nastavka proizvodnje u TLM-u, SMH će organizirati, poručio je s konferencije za novinare Vedran Dragičević, veliki prosvjed radnika i građana Šibenika.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI