Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
GOSPODARSTVO
Izgradnja TLM-a u Ražinama - foto: monografije Izgradnja hrvatske aluminijske industrije autora Marija Šmita

Od Ivanala do Impola:
Izložba o 80 godina proizvodnje aluminija u Šibeniku i predstavljanje Impol-TLM-a d.o.o.

Izgradnja TLM-a u Ražinama - foto: monografije Izgradnja hrvatske aluminijske industrije autora Marija Šmita

„Od Ivanala do Impola“ zove se izložba fotografija o 80 godina povijesti proizvodnje aluminija u Šibeniku kojeg priređuje Društvo Impol – TLM u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, Šibenik u srijedu, 30. svibnja 2018. godine, s početkom u 11 sati.

– Želeći se na pravi način predstaviti lokalnoj zajednici kao nastavljač 80 godina duge povijesti proizvodnje aluminija u Šibeniku, ali i kao tvrtka s jasnom vizijom razvoja i modernizacije te proizvodnje, Društvo Impol – TLM organiziralo je posebno događanje pod nazivom „Od Ivanala do Impola“. Okosnica tog događanja je izložba istog naziva na kojoj će biti prikazane do sada neviđene ili rijetko viđene fotografije koje prate osnivanje tvornice Ivanal u Lozovcu 1937. godine i njegovog vlasnika i osnivača Ivana Rikarda Ivanovića, potom osnivanje Tvornice aluminija Lozovac, TLM –a i Impol – TLM –a – kaže Danijela Troskot, rukovoditeljica Poslovne potpore u Impol-TLM-u.

Podsjećanje na povijest proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku, a to znači i Hrvatskoj, jer je u njemu bilo koncentrirano 90 posto nacionalne aluminijske industrije, hod je 80 godina dugim putom od 1937. godine kada je industrijalac dr. Ivan Rikardi Ivanović u Lozovcu izgradio prvu tvornicu za proizvodnju i preradu aluminija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi do 2017. godine kada je Grupa Impol iz Slovenske Bistrice udahnula novi život šibenskoj industriji aluminija koja se stjecajem niza okolnosti našla na rubu izdisaja, pojašnjava se.

Izgradnja TLM-a u Ražinama – foto: monografije Izgradnja hrvatske aluminijske industrije autora Marija Šmita

– Izložba je primarno zamišljena i postavljena kao emotivni i poučni osvrt na vrijeme i postignuća koja su Šibeniku donijela epitet grada aluminija i svrstala ga, u jednom značajnom povijesnom razdoblju, među gradove nositelje razvoja, one koje prednjači u primjeni novih tehnologija i prate znanstveno-tehnološki razvoj čovječanstva te zahvaljujući tome ostvaruju napredak i uspjehe na svim područjima ljudske djelatnosti od kulture i sporta do znanosti. To je i poticaj za cjelovito izučavanje povijesti aluminijske industrije u Hrvatskoj budući da je o izgradnji i razvoju hrvatske aluminijske industrije u proteklih osamdeset godina objavljen tek jedan opsežniji stručno i znanstveno utemeljeni rad, knjiga Izgradnja hrvatske aluminijske industrije Marija Šmita 1997. godine – ističe Danijela Troskot. 

Izložbu će otvoriti  Vlado Leskovar, potpredsjednik Upravnog odbora Impol Grupe i Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika, a nakon toga će biti predstavljeni Impol Grupa i Impol – TLM. 

Sjedište IMPOL-TLM u Šibeniku

A sad evo i nekoliko informacija o Impol Grupi i Impol – TLM-u, kako se predtavljaju u tim tvrtkama.  Šibenski Impol-TLM d.o.o. novi je pravni subjekt u Republici Hrvatskoj koji je osnovala Grupa Impol nakon kupnje imovine tvrtke Adrial ulaganja d.o.o. Prvih 208 djelatnika 10. ožujka 2016. godine započelo je pripreme za početak proizvodnje koja je nakon sanacije šteta od požara na ključnim postrojenjima, pokrenuta u rujnu 2016. godine.

Broj zaposlenih u Impol-TLM-u od ožujka 2016. do ožujka 2018. godine povećan je s početnih 208 na 389, a prosječna plaća je u 2017. godini porasla na 1184,73 eura i bila je 100 eura veća od prosječne plaće u Hrvatskoj. Grupa Impol planira sustavni rast proizvodnje u šibenskom Impol-TLM-u s početnih 27 046 tona, koliko je ostvareno 2016. godine na 222 000 tona 2025. godine.

Strateški cilj Grupe Impol do 2025. godine je rast prodaje aluminijskih proizvoda u vrijednosti od 1 000 000 000 eura i doseg proizvodnje 350 0000 tona godišnje od kojih će najveći dio, 150 000 tona bit proizveden u šibenskom Impol-TLM-u. Da bi taj cilj bio ostvaren Grupa Impol predviđa ulaganja u dugotrajnu imovinu u iznosu od 80 000 000 eura do 2025. godine te još 180 milijuna eura u financiranje proizvodnje.

Cilj Grupe Impol u Impol-TLM-u je maksimalna proizvodnja proizvoda najviše kvalitete kako bi se učvrstio njegov položaj na tržištu i omogućio daljnji razvoj aluminijske industrije u Šibeniku, poručuju na kraju.

Sjedište Impola u Sloveniji

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI