Neovisni novinarski portal
26.4.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Prosvjed radnika šibenskog TLM-a – uskoro i blokada Magistrale

Prosvjed radnika šibenskog TLM-a – uskoro i blokada Magistrale

Prosvjed radnika TLM-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Prosvjed radnika TLM-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Nekoliko stotina radnika Tvornice lakih metala u Šibeniku danas je prosvjedovalo pred zgradom uprave. Radnici tvornice u kojoj traje postupak predstečajne nagodbe, a proizvodnja se pokreće tek sporadično u simboličnim količinama, traže da uprava i vlasnik, ruski tajkun Igor Shamis, odu, da DORH i USKOK provedu istragu, te da Ministarstvo gospodarstva pronađe nove ulagače.

– Izađite vani! – pozivali su prosvjednici Upravu, koja se zabarikadirala u zgradi koju su čuvali zaštitari i policija.

– Neće izaći, jer znaju koje su zlo napravili. Znaju što su godinama radili s ovom firmom. Godinama je iz ove firme novac isisavan, pojedinci su se bogatili, radili su sve ono što nisu trebali raditi i zato pozivamo da ovdje dođe pravna država i riješi  problem. Imat će puno posla ovdje, sve papire, sve dokaze, mi imamo. Dođite, bit će gotovo sve u 15 minuta – rekao je pred prosvjednicima Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Vedran Dragićević (Foto: Tris/H. Pavić)

Vedran Dragićević (Foto: Tris/H. Pavić)

– Kažu da je najbolje rješenje stečaj, a stečaj za ovu firmu znači likvidacija, znači gubitak 600 radnih mjesta, stečaj za TLM znači i stečaj Jadranske banke, niza poduzenika koji posluju s tom bankom, tečaj TLM-a znači i stečaj Šibenika – rekao je Dragičević.

– Naši su zahtjevi su vrlo jednostavni, proizvodnja se treba nastaviti. Imamo u ovom trenutku dvije mogućnosti. Jedna je stečaj, a ta mogućnost za nas ne dolazi u obzir. Druga je mogućnost da se pojavi investitor koji želi uložiti u ovu tvornicu i koji u njoj vidi profit. Da bi ova tvornica ostvarivala profit treba proizvoditi između 40 i 80 tisuća tona. Mi to možemo mi to znamo i od svog rada želimo živjeti. Svi oni koji su involivirani u sve ono zbog čega smo se okupili ovdje, neće više voditi ovu tvornicu – rekao je predsjednik Sindkata metalaca Hrvatske.

 

Zanimljivo, ovom se prosvjedu pridružio i konkurenstki Hrvatski sindikat metalaca.
– Podržavamo zahtjeve Sindikata metalaca Hrvatske. Naši stavovi su isti, šteta da i službeno nismo imali zajednički nastup. Sve što Dragičević kaže podržava i HSM. Drago mi je da je spomenuo da treba država intervenitrati. Stvarno pozivam ministra gospodarstva da se konačno očituje da javno kaže, da se probudi DORH, Uskok i poskok, te da na temelju naših prijava pokrenu istragu. TLM godinama pojedinci vode u propast i nije se ovo zbog čega prosvjedujemo dogodilo sad, već se događa godinama. Ministar Vrdoljak mora za stol sjesti zainteresirane investitore, vidjeti tko ima bolju ponudu i jamstva i da TLM preuzme onaj tko će jamčiti proizvodnju radnih mjesta – rekao je novinarima predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.TLM - prosvjed radnika (Foto H. Pavić) (16)

Za slučaj da ovaj prosvjed ne urodi plodom, Vedran Dragičević najavio je daljnje sindikalne akcije.

– Ukoliko se ništa ne dogodi, ako Uprava ne da ostavku i ako se ne organizira sastanak s novim investitorom, slovenskom Inpolom ili spominjanim češkim investicijskim fondom, ukoliko taj uopće postoji, nastavljamo akcije. Stav sindikata je jasan, oni koji ulaze u TLM bez stečaja za nas su prava opcija. Ukoliko se stvarno ništa pozitivno ne bude događalo i ukoliko se država ne budu uključila u rješavanje problema radikalizirat ćemo akcije. Jedna od opcija je ulazak u upravnu zgradu, druga je blokada magistrale, a možda u međuvremenu osmislimo još nešto – rekao je Dragičević.

Policija čuva upravu

Policija čuva upravu (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI