Neovisni novinarski portal
24.9.2021.

Post Tagged with: "Poplave"

Možete li zamisliti većeg apsurda i boljeg dokaza nefunkcionalnosti hrvatskog teritorijalnog i administrativnog ustroja od situacije u kojoj se našao dio šibenske povijesne jezgre, stara gradska četvrt Dolac, koja tone […]

U nezapamćenim poplavama koje su pred 15 dana poharale šibensko područje nastradala je i Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, gdje je bujica provalila kroz jedan od podrumskih prozora. Oštećen je dio najvrijednije knjižne građe koja se tamo čuvala i knjižničari je sada spašavaju.

Posljedice velikog nevremena s kišom i tučom koje je u srijedu navečer zahvatilo šibenski kraj otklanjaju se već treći dan. Vatrogasci, cestari i radnici ostalih javnih službi imat će posla na sanaciji šteta na cestama i ostaloj u infrastrukturi u Šibeniku, Drnišu, Kninu, Vodicama, Tribunju, Tisnom i drugim djelovima županije još danima, a štete na privatnim stambenim i gospodarskim objektima zahtijevat će još više vremena i novca.

Vatrogasci i sve javne službe još uvijek rade na sanaciji šteta od olujnog nevremena s kišom, grmljavinom, jakim vjetrom i tučom koje je sinoć oko 20 sati je zahvatilo Šibenik i čitav šibenski kraj.

Iz Veleposlanstva Republike Makedonije u Hrvatskoj upućuju apel hrvatskim građanima za pomoć stradalima u tamnošnjim poplavama. U cijelosti objavljujemo poziv makedonske veleposlanice  RH Daniele Karagjozoske: Republika Makedonija se već nekoliko […]

Od velikih kiša koje su padale u četvrtak Šibenčani i stanovnici okolnim mjesta ostali su bez vode za piće i osobnu higijenu. Otkud nafta u slavinama Šibenčana? U traženju odgovora na to pitanje obišli smo lagunu mazuta kraj tvornice DIV-TVIK-a u Kninu.

Uslijed obilnih kiša koje na gotovo cijelom području Hrvatske padaju od 10. rujna, te rasta podzemnih voda, u dijelu Hrvatske ponovo je došlo do poplava koje su ugozile stambene, gospodarseh i cestovne objekate te poljoprivredne površine.

– U 11.30 sati u Zavodu za javno zdravstvo bit že održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje, nakon koje će javnosti biti odaslano priopćenje – rekla nam je Suzi Vatavuk, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Iz ureda šibensko-kninskog župana Gorana Pauka stiže upozorenje kako voda iz vodovodne mreže nije dobra za piće, kuhanje i osobnu higijenu.

Uslijed obilnih kišnih oborina, koje od srijede padaju gotovo na cijelom području Republike Hrvatske i dalje dolazi do plavljenja stambenih, gospodarskih i cestovnih objekata te poljoprivrednih površina, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koja je ocijenila da je najteže stanje bilo je na području Šibensko-kninske županije, na potezu od Tribunja do Šibenika te na široj okolici Splita.

Snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je jutros zapadne i središnje dijelove Šibensko-kninske županije. U vrlo kratkom (ne)vremenu je palo preko 100 litara kiše po metru četvornom. Kiša i dalje pada.

MORH-a će obaviti i zadaću ‘obučavanja lokalnih kuharskih timova’. Kamo sreće kad bi se sve vojske bavile isključivo obučavanjem elitnih postrojbi vrhunskih gastro specijalaca, uvijek spremnih za brze i učinkovite kuharske intervencije.