Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
EKOLOGIJA
Karlovac

Voda neispravna i u Stankovcima i okolici, zamućena je u Kistanjama i Oklaju, u Sisku očekuju vodeni val

Karlovac

Uslijed obilnih kiša koje su na gotovo cijelom području Hrvatske padale od 10. rujna, te rasta podzemnih voda, u dijelu Hrvatske ponovo je došlo do poplava koje su ugozile stambene, gospodarske i cestovne objekate te poljoprivredne površine.

Najteže je bilo na području grada Karlovca, međutim sada se sva pažnja usmjerava na područje Siska gdje se očekuje dvostruki vodeni val.

Rijeke Kupa i Korana izlile su se iz korita i poplavile znatan dio oko Karlovca, a obrani nije puno pomogao ni obrambeni zid visok 850 cenrimetara. Zid je još u subotu popustio na nekim mjestima pa mještani uz pomoć vatrogasaca i vojske saniraju pukotine vrećama za pijesak. U Karlovcu vjeruju da je najgore prošlo jer je vodeni val krenuo dalje, nizvodno.

Karlovac

Karlovac

Prema izvješću ŽC 112 na području Karlovca poplavljen je grad Karlovac sa okolnim mjestima, zatim općine Vojnić i Barilović, te grad Duga Resa.
Mjerodavni su planirali evakuaciju više stanovnika poplavljenog područja, međutim većina ih je odbila otići iz svojih kuća, a na evakuaciju je pristalo tek desetak građana.
Zbog poplava je obustavljen promet na više cesta. O silini vode govori i porušeni drveni most dug 20 metara kojeg je rijeka Korana povukla sa sobom.
Na području Karlovca angažirano je: 120 pripadnika OD RH, 119 vatrogasaca iz JVP-a i DVD-a, 26 pripadnika HGSS-a te djelatnici komunalnih službi Grada Karlovca i  Duge Rese. Inače, kako izvještava DUSZ, sa izvanredne sjednice Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske upućen je zahtjev Ministarstvu obrane RH za angažiranje većeg broja pripadnika OS RH i to: 100 pripadnika OS RH za područje Karlovačke županije, 250 pripadnika za područje Sisačko – moslavačke županije, angažiranje pripadnika Inženjerijske pukovnije za područje Karlovačke županije i Grada Karlovca, zatim 100 pripadnika OS RH i 3 čamca sa posadama za područje Požeško-slavonske županije, te 220 pripadnika OS RH i 3 čamca sa posadama za područje Sisačko – moslavačke županije .
DUSZ izvješćuje kako su ugovorili i nabavku vreća za punjenje pijeskom i to:
iz Bosne i Hercegovine zatraženo je oko 20 000 komada vreća, iz  Slovenije isto toliko, a iz Mađarske- 200 000 komada vreća.
Stanovnici Siska i okolnog područja strahuju od mogućih posljedica velikog- dvostrukog vodenog vala koji im se opasno približava. Dva golema vodena vala koja će doći Savom i Kupom iz susjedne Slovenije susrest će se upravo na ovom području pa mještani opravdano strahuju za svoje živote, kuće, gospdarska imanja, poljoprivredne površine…U pomoć im je već priskočilo 450 pripadnika Hrvatske vojske koji su angažirani na gradnji nasipa. Rijeke su, pojašnjavaju stručnjaci, nabujale zbog ekstremno jakih i dugotrajnih kiša na tom području.
Na ugroženom području, osim vojske, angažirani su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe i svi pripadnici DVD-a sa tog područja, kao i HGSS sa 6 pripadnika i 2 čamca. Aktivirale su se sve komunalne službe, zatim Županijski stožer zaštite i spašavanja, te stožer grada Siska i stožer Grada Novske.

Milanović- “Ove kiše nisu normalne”!

Stanovnike poplavljenih područja obišli su prepredsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Komentirajući aktualnu situaciju predsjednik Vlade je, između ostalog, izjavio kako  je  teško boriti  se protiv prirode, te je konstatirao kako “ove kiše nisu normalne“.

 

Šibenik, snimila : J. Klisović

Šibenik, snimila : J. Klisović

Zadarska županija
Zadarska županija nema problema s nabujalim rijekama i poplavama, ali dio županije ima problema s vodom, kažu u SUSZ-u. Naime, zbog zamućenja vode u izvorištu Jaruge došlo je do problema u opskrbi pitkom vodom i to na je području općine Stankovci i mjesta- Stankovci, Budak, Banjevci, Radošinovci i Velim. Ova mjesta koriste vodu s vodocrpilišta “Jaruga” koju je ZZJZ Šibensko – kninske županije zabranio za uporabu. Voda nije za piće, kao ni za prokuhavanje i osobnu higijenu. Stanovnicima ovih područja osigurana je alternativna opskrba cisternama u vatrogasnom domu Stankovci. Na području Zadarske županije nije bilo drugih poteškoća zbog nevremena i poplava.
Šibensko – kninska županija
DUSZ  navodi kako se situacija na području Županije se smirila. Sve ceste su prohodne, a opskrba električnom energijom je redovita. Voda na području većeg dijela Šibensko- kninske županije i dalje nije ispravna za piće, kuhanje niti za osobnu higijenu prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Šibensko -kninske županije pa je osigurana alternativna opskrba vodom vatrogasnim cisternama. Angažirano je 60 vatrogasaca s 20 vozila na poslovima opskrbe stanovništva pitkom vodom i ispumpavanju poplavljenih objekata Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja županije Šibensko – kninske, grada Šibenika, grada Vodica i općine Tribunj.
Dodajemo kako najnovija izviješća govore da je došlo do zamućenja vode u izvorištu Miljacka kojom se snabdjevaju stanovnici Kistanja i Oklaja. Preporučeno im je da vodu prije upotrebe prokuhaju.
Šibenik, snimila : J. Klisović

Šibenik, snimila : J. Klisović

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI