Neovisni novinarski portal
4.12.2021.

Post Tagged with: "plagiranje"

Moja odluka nije donesena na brzinu, već promišljeno i analitički. Odluka je direktna posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića i premijera Vlade RH gospodina mr. sc. Andreja Plenkovića.

Plagiranje i slični oblici etički neprihvatljivog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja.

U svom očitovanju Saboru, Vlada ne samo da osporava meritornost Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nego dovodi u pitanje i održavanje sjednice na kojoj je odlučivano o prijavi protiv ministra Barišića.

Realnost je takva da plagijatori svih boja (od raznih političkih stranaka do nestranačkih dužnosnika) danas službeno rade na nekim od najodgovornijih javnih funkcija u Vladi, Saboru, sudstvu, sveučilištima, školama, bolnicama i drugim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić poslao je priopćenje za javnost u kojem navodi konkretne podatke o neetičnim radnjama u znanstvenom radu ministra znanosti Pave Barišića. Analiza ukazuje “na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje sam pronašao u znanstvenom radu ministra Barišića”, navodi Đikić.

Pavo Barišić je eksponent jedne političke nomenklature i sve dok ga ona podržava, ma koliko ga prepisivanje tuđih radova kompromitiralo, neće mu ni vlas s glave pasti, kamoli se fotelja izmaknuti. Ma koliko apsurdno bilo da je prepisivač ministar baš u resoru znanosti i obrazovanja…

Prva točka dnevnog reda sjednice Vlade RH.