Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Pljas-pljas... - ministar Barišić (arhiva) - foto TRIS

Video dana:
Ministar Barišić obrazlaže Zakon o autorskim pravima

Pljas-pljas... - ministar Barišić (arhiva) - foto TRIS

Svojevrsni video dana dolazi s današnje 16. sjednice Vlade Republike Hrvatske koji je Index.hr postavio na svom youtube kanalu, a prikazuje ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića kako obrazlaže prvu točku dnevnog reda naslova: 1. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (EU).

Podsjetimo, već dulje vrijeme se vode javne rasprave o tome treba li ministar Barišić biti smijenjen ili dati ostavku zbog toga jer je plagirao dio svog znanstvenog rada, odnosno upotrijebio dijelove rada američkog znanstvenika Stephena Schlesingera bez navođenja izvora. Takav postpuak, inače, osim što je moralno i svakojako upitan, ima neposredne veze s ugrozom autorskih prava.
Kako je Barišić prepisao dio Schlesingerova rada je zaključio i  Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (najviše savjetodavno i stručno tijelo pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje), kojemu je zadaća  promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnim odnosima i u odnosima prema javnosti, te u primjeni suvremenih tehnologija i u zaštiti okoliša.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI