Neovisni novinarski portal
21.9.2021.

Post Tagged with: "Faust Vrančić"

Planirani projekt šibenske žičare na tristotinjak metara dugoj trasi između tvrđave sv. Mihovila i tvrđave sv. Ivana, koji je stigao do radne verzije idejnog rješenja i najave da se procijenjeno […]

U subotu ujutro, 25. svibnja, prigodnim programom bit će službeno otvorena knjižnica na otvorenom za slobodnu posudbu knjiga u Šibeniku. Knjižnica će biti postavljena uz Turističko – informativni centar (TIC) na obali, kraj kluba Azimut.

Danas je u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku otvorena izložba “Faust Vrančić – Machinae novae”, nadahnuta crtežima iz čuvene Vrančićeve knjige izuma i projekata.

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac predstavilo četvrti broj časopisa Juraj koji je posvećen Faustu Vrančiću.

Inače, u prostorijama studija i amfiteatralnoj dvorani u iNavis centru će ove godine studirati 42 upisana studenta.

Novca ima, treba ga znati dobiti i pravim projektom aplicirati. Otočani o tome već ponešto znaju, ali prilike i dalje ne koriste koliko bi mogli. Otočke udruge sa šibenskog područja zaključno s 2015. dobile su za 25 projekata 368 tisuća kuna. Murterini su prvaci, s čak 14 realiziranih projekata i potpora. Nova prilika stiže s novom, 2016. Zato Bodulci svih jadranskih otoka potrudite se i probudite se!

Razgovor s autorom romana ‘Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina’, koji je iz hobija i neiscrpnog entuzijazma s godinama postao cijenjeni istraživač povijesnih i arheoloških tema s naših područja.

Sinoć je u šibenskom HNK-u počelo obilježavanje okrugle obljetnice najznačajnije knjige šibenskog izumitelja, znanstvenika i svećenika.

Takvu mogućnost u romanu “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina” razmatra politolog, publicist i dramski pisac Omer Rak.

Machinae Novae – četiri stoljeća poslije: povodom 400. obljetnice objavljivanja čuvenog djela Novi strojevi glasovitog Šibenčanina Fausta Vrančića, Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u četvrtak, 12. veljače 2015. god., s početkom u 18 sati priređuje svečanu tribinu.