Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA
(Foto: TRIS)

Faust Vrančić u Gradskoj knjižnici:
Pomični krovovi, mostovi, mlinovi, crteži…

(Foto: TRIS)

Danas je u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku otvorena izložba “Faust Vrančić – Machinae novae”, nadahnuta crtežima iz čuvene Vrančićeve knjige izuma i projekata. Izložbu su u sklopu obilježavanja 400. obljetnice smrti toga znamenita hrvatskoga polihistora, leksikografa i izumitelja, organizirali Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”.

Prema riječima autora izložbe, Ivana Halića iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla, postav uključuje stiliziranu repliku pomičnog krova u mlinu, zatim devet maketa koje je prema Vrančićevim crtežima izradio Dimitrije Barb te deset crteža iz djela “Machinae novae” na panoima.
– Ova je izložba prvi put postavljena 2015. godina u Tehničkom muzeju u Zagrebu tijekom trajanja tradicionalne manifestacije Festival znanosti. Osmišljena je i napravljena u povodu četiri stoljeća od objavljivanja velebnog djela “Machinea Novae”. Za ovu smo šibensku izložbu izabrali nekoliko maketa koje smo pribavili u proteklih desetak godina – kazao je Halić.
Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić, kazala je kako je njihova misija, među ostalim, i promocija hrvatskih znanstvenika i izumitelja kroz povijest. – Jedan od takvih svakako je i Faust Vrančić. U našem stalnom postavu imamo i neke eksponate vezanje uz njega, naravno to su makete i modeli jer izvorni predmeti ne postoje. Isto tako imamo i dvadesetak modela njegovih mlinova i mostova, od kojih je dio izložen i na ovoj izložbi. Objavljivali smo i publikacije o Faustu, a jedna je upravo i u pripremi – rekla je Franulić.
Razloge otvaranja nove izložbe o Faustu Vrančiću u Šibeniku otkrila je Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih pri Gradskoj knjižnici u Šibeniku. – Navršilo se četiri stotine godine od Faustove smrti, a Gradska knjižnica je i stalno vezana za priču o Faustu Vrančiću. Imamo i malu virtualnu priču o njemu gdje smo stavili sve one materijel koje smo kroz duži period prikupljali i izrađivali.
Izložba “Faust Vrančić – Machinae novae” bit će otvorena do 13. rujna 2017. godine.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI