Neovisni novinarski portal
13.5.2024.
aktivisti / šibenik
Flora Dalmatica: Hotel za kukce, biljkoteka i borba za ‘Robertin park’ usred Šibenika, zadnju oazu zelenila

Flora Dalmatica:
Hotel za kukce, biljkoteka i borba za ‘Robertin park’ usred Šibenika, zadnju oazu zelenila

*Festival Flora Dalmatica u Šibeniku ulazi u završni dio. I ove godine je nastojao obrazovati građane o važnosti i vrijednosti zelenila za kvalitetniji život ljudi, posebice u gradovima, jer ta činjenica baš i ne dopire do onih koji vladaju ovdašnjom gradovima. Festival završava dvodnevnim čišćenjem jedne od posljednjih zelenih površina u središtu ŠIbenika, u najstarijem njegovom dijelu – Docu. Stiješnjena između osnovne škole i obale, to je, premda uzana i mala, jedina preostala zelena oaza. Za nju se borila prerano preminula mlada arhitektica i aktivistica Roberta Škugor, upozoravajući na bezočnu namjeru ‘urbanista’ da tu površinu pod prozorom učenicima osnovne škole pretvore u građevinski teren na kojem bi se izgradio hotel, garaže… U nastavku evo objave organizatora:

Festival prirode „Flora Dalmatica“ u Šibeniku broji svoje posljednje dane za ovu godinu. Kao trajno sjećanje na treće izdanje ostat će hotel za kukce i biljkoteka koji su izrađeni i predstavljeni ove subote 27. travnja ispred Turističko – informativnog centra, odnosno kluba Azimut. Osim toga, zelena površina u Docu, smještena između klupskih prostorija legendarne „Krke“ i „Vala“ ponovno sija novim sjajem i s ponosom novi naziv „Robertin park“. Istoimena participativna radionica održat će se i u nedjelju 28. travnja i pozvani su sudjelovati svi.

Subotnje jutro 27. travnja u Šibeniku je proteklo u znaku zelene boje i „Flore Dalmatice“, festivala prirode koji traje još samo sutra. Ove subote, na zelenoj površini ispred Azimuta održana je radionica za velike i male „Izrada hotela za kukce“ čime je Krešimirov grad dobio jedan sasvim drugačiji hotel u samom centru. Radionicu je vodila Kristina Dobra, članica planinarsko – ekološke udruge Stribor, a u radionici su sudjelovali i korisnici Centra za socijalnu inkluziju Šibeniku.

„Uvijek nam je posebno drago kada vidimo da se u programe Flore Dalmatice uključuje što više ljudi, sve skupine naših sugrađana i da uživaju u onom što su članovi platforme pripremili za njih s idejom da bude korisno i zabavno. Tako je bilo danas u Šibeniku, ali i svih ovih dana u nekoliko gradova i općina u županiji zahvaljujući angažmanu svih naših članova koji su dali sve od sebe da treću godinu zaredom istaknemo ime Roberta Visianija i njegovu baštinu“, poručili su iz platforme Flora Dalmatica koja stoji iza organizacije programa.

Kao trajni podsjetnik na treću godinu festivala, osim hotela za kukce, svakako je i biljkoteka, prva šibenska knjižnica za biljke, sjemenje i reznice koja je danas izložena ispred Azimuta. Biljkoteku je izradio lokalni umjetnik/obrtnik Mario Juras (poznat i kao Lulas), a njenu je izradu financirala Javna ustanova Nacionalni park Krka, te je na izlaganju biljkoteke prisustvovala i ravnateljica JU NP Krka Nela Slavica s kolegicama.

Biljkoteka će narednih dan biti postavljena na trajnu lokaciju kako bi svi šibenski zaljubljenici u uzgoj biljaka za vlastite potrebe bez obzira radili se o ukrasnim biljkama ili hrani, imali svoje mjesto za razmjenu.

Nakon subote, u nedjelju 28. travnja, „Flora Dalmatica“ završit će drugim i finalnim danom participativne radionice „Robertin park vol. 3“. Organizatori pozivaju sve zainteresirane sugrađane da sunčanu nedjelju s početkom u 10 sati pa dok potraje provedu u radovima formiranja zelene površine u čast mladoj šibenskoj arhitektici i aktivistici Roberti Škugor, a u korist gradu i njegovim stanovnicima.

Radionicu organiziraju i provode Društvo arhitekata Šibenik i platforma Flora Dalmatica te obitelj i prijatelji prerano preminule arhitektice i aktivistkinje Roberte Škugor s ciljem aktivacije zapuštene zelene površine smještene između veslačkog kluba Krka i jedriličarskog kluba Val ili Osnovne škole Juraj Dalmatinac. Dugoročni cilj inicijative je prenamjena zelene površine OŠ Juraj Dalmatinac u Docu, iz mješovite namjene (M1) u javni park (Z1) u Generalnom urbanističkom planu Grada Šibenika i uređenje javnog parka na korist svih stanovnika ovog dijela Grada i kroz uključenost lokalne zajednice u njegovo planiranje i uređenje.

Robertin park ili hotel s garažom u Docu u Šibeniku – zaokruženo crvenom

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI