Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Na šibenskom Šubićevcu obilježena 81. godišnjica strijeljanja Rade Končara i njegovih suboraca, antifašista: Rade Končar milost nije tražio, ne treba je ni danas, samo – poštovanje!

Na šibenskom Šubićevcu obilježena 81. godišnjica strijeljanja Rade Končara i njegovih suboraca, antifašista:
Rade Končar milost nije tražio, ne treba je ni danas, samo – poštovanje!

Dalmatinski antifašisti obilježili su u Spomen-parku na šibenskom Šubićevcu 81. godišnjicu mučkog strijeljanja Rade Končara i 42-je njegovih suboraca i antifašista. Uz spomenik strijeljanima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a uz udruge Saveza antifašističkih boraca i antifašista Šibenika i Dalmacije, ove godine  se sjeni Končara i drugova poklonio i šibensko-kninski župan Marko Jelić sa suradnicima.

U ime organizatora Saveza antifašističkih boraca i antifašista županije vijenac je položio predsjednik Zoran Restović, u ime županije župan Marko Jelić s dožupanom Ognjenom Vukimirovićem, a pridružili su im se i predstavnici Udruge antifašista Splita, predstavnici Veterana Domovinskog rata i antifašista, u ime Grada Šibenika pročelnik Petar Mišura i po prvi put predstavnica SNV-a Aneta Vladimirov.

Rade Končar i njegova 42 strijeljana suborca, vezana uz betonske stupove na Šubićevcu, samo  su dio od preko 700 pobijenih Šibenčana koje su fašisti , nacisti i četnici likvidirali zbog sudjelovanja u Narodnooslobodilačkom pokretu ili naprosto zbog toga što su bili simpatizeri antifašističkog pokreta.

Radu Končara, sekretara hrvatske Komunističke partije i organizatora partizanskih odreda širom Dalmacije, Talijani su uhvatili 17. svibnja 1942., i pet dana nakon toga, zajedno s još 42 njegova suborca, strijeljali 22. svibnja 1942. na Šubićevcu, vezane uz betonske stupove. Legendarna je Končareva rečenica kojom je odgovorio na pitanje želi li pomilovanje.

–Milost ne tražim, niti bih vam je dao- uzvratio je Rade Končar svojim egzekutorima. A kad su ga koji trenutak prije pogubljenja zatražili da se okrene licem uz stup za koji je bio privezan, poručio im je: -Kukavice, pucajte u prsa!- ne sklanjajući pogled s puščanih cijevi.

S ponosom i dužnim pijetetom Šibenčani i antifašisti Dalmacije godinama obilježavaju godišnjicu Končareve likvidacije na Šubićevcu, u Spomen-parku koji strpljivo čeka na svoju temeljitu obnovu i za koji Udruga antifašističkih boraca i antifašista ima vrlo ambiciozan projekt kojega se nada realizirati u suradnji s Gradom Šibenikom.

Nažalost, godinama je Spomen-park Končaru i drugovima na Šubićevcu bio zapušten i zaboravljen, obilazili su ga samo antifašisti i članovi obitelji pogubljenih, no, ove je godine u tom smislu napravljen iskorak dolaskom župana i njegovih suradnika te po prvi put i predstavnice SNV-a.

Je li vrijeme da se svi pravi patrioti koji se ponose antifašističkom poviješću svoje zemlje napokon ujedine u zahtjevu da se Spomen-parku na Šubićevcu dade primjereni tretman u čast i slavu  strijeljanih hrvatskih rodoljuba?

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI