Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
nered / šibenik / smeće
Mjesni odbori nemaju nikakvih ovlasti, a u Gradu su za njihove čelnike najčešće vrata- zatvorena!

Mjesni odbori nemaju nikakvih ovlasti, a u Gradu su za njihove čelnike najčešće vrata- zatvorena!

Uloga mjesnih odbora u lokalnoj samoupravi trebala bi biti od iznimne važnosti upravo zbog neposrednog sudjelovanja i odlučivanja građana o zajedničkim potrebama i interesima od javnog značaja. Tako bi se mjesnim odborima trebali povjeriti poslovi koji su važni i koji utječu na svakodnevni život građana. Prvenstveno, građani bi trebali sudjelovati u odlučivanju o poslovima koji se odnose na uređenje naselja, o komunalnim poslovima, prostornom i urbanističkom planiranju, socijalnoj skrbi, brizi za djecu…

Teoretski, tako bi moderno, demokratsko društvo koje je blisko svojim građanima trebalo funkcionirati.

Pitanje je koliko se Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi primjenjuje u praksi i koliko su građani zastupljeni u odlučivanju te na kraju, koliko Grad uvažava potrebe i zahtjeve građana.

Možemo odmah zaključiti kako se lokalne vlasti slabo nose s komunalnim problemom – smećem.

Molbe građana se ne uvažavaju, već sasvim suprotno, kao za dišpet, komunalnom poduzeću u vlasništvu grada dopuštena je dugogodišnja samovolja.

Trenutno su mjesni odbori raspušteni, a izbori za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području grada Šibenika bit će održani u nedjelju,  23. travnja 2023. godine.

Da bismo više saznali kako se upravlja pojedinim gradskim četvrtima odlučili smo razgovarati s njihovim, sada već bivšim predstavnicima.

Za razgovor je bio raspoložen predsjednik gradske četvrti Crnica Milan Zoričić.

Budući da ste predsjednik vijeća gradske četvrti Crnica u kojoj građani negoduju zbog komunalnih problema (nezbrinuti, industrijski otpad- troska, javna rasvjeta, neuredan okoliš, nedostatak parkova, zelenih površina, nogostupa…), a posebno zadnjih mjeseci negoduju zbog cijena odvoza otpada… na koji način ste komunicirali s mještanima MO Crnica o navedenim problemima?

– U srijedu 22. ožujka 2023. godine stupila je na snagu Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području grada Šibenika te je tako prestao mandat dosadašnjih članova vijeća gradskih četvrti i članova vijeća mjesnih odbora u Gradu Šibeniku.

U proteklom mandatu dosta smo toga napravili na području Gradske četvrti Crnica. Dvije sezone smo imali ljude koji su radili na javnim radovima te su po nesnosnim ljetnim vrućinama uređivali zelene površine na području Crnice i Njivica, ovim putem im se zahvaljujem na predanom radu. Također, hvala i djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnost Grada Šibenika konkretno Odsjeku za tehničke poslove i promet bez kojih većina stvari ne bih bila realizirana.

– Zbor građana može se sazvati radi izjašnjavanja građana o pojedinim pitanjima i prijedlozima kako bi se raspravljalo o potrebama i interesima građana koji su od lokalnog značaja. Koliko učestalo ste sazivali zbor građana i o kojim pitanjima se raspravljalo i odlučivalo te na kraju koliko mišljenje dobiveno od zbora građana utječe na odlučivanje gradskog vijeća odnosno gradonačelnika?

– Uloga mene kao predsjednika gradske četvrti Crnica te članova vijeća je da saslušamo žitelje koji ukazuju na probleme u našem kvartu te iste prenosimo u Grad Šibenik na daljnje postupanje.

Nadam se da će u nadolazećem mandatu naša četvrt napokon dobiti od Grada Šibenika na korištenje prostorije u kojima bi se sastajali kako mi predstavnici četvrti tako i žitelji te zajedno razgovarali o problematici kvarta.

Za kraj, budućem predsjedniku gradske četvrti Crnica te članovima vijeća želim puno uspjeha u vođenju našeg kvarta – rekao nam je Milan Zoričić.

O istim pitanjima pokušali smo razgovarati s predsjednicima vijeća gradskih četvrti Stari grad i Vidici, no do zaključenja teksta odgovore nismo dobili.

Razgovarali smo s donedavnim predsjednikom jedne gradske četvrti, čija želja je da razgovor ostane anoniman, kako kaže, kako se ne bi dovodila u nezgodnu poziciju, što je poražavajuće, s obzirom da se radi o javnoj funkciji. Evo kako opisuje svoj mandat.

– Problema s kojima sam se nosio za vrijeme mandata bilo je više, a za bilo kakva pitanja nailazio sam na „zatvorena vrata“ odgovornih i na poniženja tako da na iduće izbore ne izlazim. Dosta mi je svega.

Pokušao sam rješavati probleme na koje su mi građani ukazivali, ali bezuspješno. Direktor Zelenog grada Šibenika Novica Ljubičić na moj poziv spustio bi slušalicu. Nadalje, nije mi jasno kako direktor jednog odgovornog resora ne zna i ne želi komunicirati s predstavnicima četvrti, što je poražavajuće, pa ne vidim rješenje gorućeg problema – odvoza smeća.

No, nije samo smeće problem, ukazivao sam i na druge stvari, primjerice na neuredno dječje igralište, ali bezuspješno, pa se pitam koju važnost imaju Mjesni odbori kada sve ostaje samo na obećanjima?!

Kakvu ulogu u svemu ima Gradska uprava, pitali smo?

Gradska uprava nije mogla ništa napraviti – komentira naš sugovornik.

Razgovarali smo s još nekoliko dosadašnjih predsjednika vijeća MO, no svi žele ostati anonimni, jer kako se čini, nitko se ne želi zamjerati lokalnoj vlasti i tko zna komu sve ne… Opravdavaju se kako više nisu vršitelji funkcije i kako se ne misle kandidirati na idućim izborima. Vršitelja funkcije nema punih mjesec dana.

Zaključak je kako sve donedavne predsjednike vijeća MO s kojima smo razgovarali muče slični problemi, neuvažavanje njihovih prijedloga, ustvari – zatvorena vrata Grada.

I čelnik šibenskog SDP – a, Tonči Restović, također ne vidi svrsishodnost mjesnih odbora, a krivca vidi u gradskoj vlasti. Nedavno je obrazložio zašto ne želi izaći na travanjske izbore.

Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora funkcioniraju loše, većina ih se u zadnje četiri godine sastala samo jednom, na konstituirajućim sjednicama. Nemaju nikakva propisana prava ni obveze, nemaju ingerenciju nad bilo čime u njihovim područjima. Ne postoji nikakav model, a i nikakvo praktično uvažavanje bilo čega što se na tim vijećima donese kao odluka i smjernica. U Šibeniku je nelogično puno gradskih i mjesnih jedinica – čak 45 (za usporedbu, Zadar ima 35, a Pula 17) – isticao je Restović.

Kako bilo, možda mjesni odbori i zborovi građana nisu popularni, ali su zato društvene mreže dominantne i svima dostupne. Tamo svatko ima pravo glasa.

Dosta samovolje Zelenog grada ime je Facebook grupe u kojoj članovi izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Član grupe Ante Gović iz Žaborića pobrojio je cijeli niz razloga za nezadovoljstvo stanjem u Žaboriću.

-Žaborić je gradsko naselje grada Šibenika, smješteno uz magistralnu cestu 10 kilometara južnije od Šibenika.

-Žaborić nema gradski prijevoz,

-Žaborić nema katastarske čestice na kojima su proglašene plaže,

-Žaborić nema kolektor,

-Žaborić nema dobru internetsku mrežu,

-Žaborić nema dobru instalaciju vodovodnih cijevi,

-U Žaboriću kante liti kipe od smeća,

-Žaborić nije oglašen kao druga turistička mjesta,

-Žaborić nema marinu,

Žaborić nema uređene vezove za brodove,

-Žaborić nema Šetnicu uz more,

-Žaborić nema tuševe na tim plažama koje nisu zakonski proglašene plaže i teško se dolazi i do škalje za uređenje   plaža,

-U Žaboriću svatko uređuje, mete, kosi i čisti ispred svoga dvorišta, ulice i pomorsko dobro uređuju ljudi koji žive   tamo – stoji u objavi Ante Govića.

Trenutno nema vršitelja dužnosti predsjednika vijeća MO Žaborić. Krajem mjeseca saznat ćemo tko će biti novi predsjendik, koji će, nadamo se, imati službenu e-mail adresu, za razliku od dosadašnjeg.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI