Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
(NE)RED
Nije crno-bijelo, susjedi javljaju: Stočar Brkić na svom imanju ima deponij smeća

Nije crno-bijelo, susjedi javljaju:
Stočar Brkić na svom imanju ima deponij smeća

Nedavno smo pisali o stočaru Goranu Brkiću iz istoimenog zaseoka kod naselja Gradina (u sastavu Grada Šibenika) koji uzgaja tristo ovaca i koje mora izmjestiti sukladno Rješenju komunalnog redarstva Grada Šibenika.

Brkić se obratio medijima koji su stali u obranu stočara, a koji po navedenom Rješenju morao odvesti svoje stado negdje drugdje, a nakon prijave iznajmljivača kuća za odmor kojima smeta smrad ovaca.

I javnost je suosjećala sa Goranom kojeg su susjedi prijavili komunalnom redarstvu Grada Šibenika zbog nereda i smrada, koji smeta  susjedima i sve prisutnijem turizmu.

‘Zaboravio’ deponij smeća

No, čini se kako nije baš sve crno-bijelo. Goran Brkić „zaboravio“ je istaknuti jednu bitnu činjenicu, koja mu ne ide u prilog, i koja je lako vidljiva kad se promotri njegovo imanje. Naime, Osim tri stotine ovaca Brkić ‘drži’ i veću količinu otpada: ‘nataložio’ je i tamo i deponij smeća zbog kojeg negoduju mještani zaseoka.

U stvari, Goran Brkić remeti komunalni red jer na svome posjedu drži otpad, smatraju. Revoltirani susjedi poslali su fotografije medijima koje oslikavaju u kakvom se stanju nalazi posjed Brkić.

Susjedi nam kažu kako nemaju ništa protiv stočarstva kojim se i sami bave kao i poljoprivredom, imaju krave i ovce…

Ističu kako je moguće baviti se turizmom u selu i traže kompromis.

S pročelnikom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika Antom Nakićem razgovarali smo kada smo prvi put pisali o slučaju Brkić. Tada je pojasnio kako je šibenski Upravni odjel za komunalne djelatnosti zaprimio više prijava od susjeda kojima smeta smrad ovaca i nered, stoga su izašli na teren i utvrdili da Brkić ne drži ovce sukladno Odluci o komunalnom redu te je doneseno spomenuto Rješenje u duhu zakona. Brkiću je rečeno da se može žaliti županijskom drugostupanjskom tijelu, što je i učinio.

‘Istina je na pola puta…’

Istina je na pola putakaže Nakić kojemu je, kako kaže, jasno da doneseno Rješenje može ugroziti egzistenciju jedne obitelji, no Odjel kojemu je na čelu mora postupati po službenoj dužnosti i zakonu.

Nadodao je, kako se ipak postojeća Odluka o komunalnom redu  treba mijenjati jer je manjkava i treba je doraditi.

Naime, kaže kako su zbog slučaja Brkić brojni problemi isplivali na površinu.

Također Rješenje koje je dobio stočar Brkić od komunalaca i kojim se nalaže da u roku 90 dana ukloni/premjesti oko 300 ovaca je ravno nemogućoj misiji.

Nedostatak jasne vizije i poljoprivredne strategije množi probleme iako je činjenica da krška područja pružaju gotovo idealne uvjete za razvoj ekološke poljoprivrede i OPG- ova, a Šibensko-kninska županija upravo spada u takvo područje.

.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI