Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
književno / šibenik / šibenik zna
U Šibeniku završene druge ŠKURE: “Šibenske književne ure” su pokazale šipak smrti ukoričene lijepe pisane riječi i nepravdi prema književnosti…

U Šibeniku završene druge ŠKURE:
“Šibenske književne ure” su pokazale šipak smrti ukoričene lijepe pisane riječi i nepravdi prema književnosti…

Druge ŠKURE u Šibeniku su zatvorene! Dobitnica ovogodišnje regionalne književne nagrade “Stjepan Gulin” je književnica Selma Asotić za najbolju objavljenu knjigu poezije, za zbirku “Reci vatra”. Selma je nagrađena s diplomom i s 15 tisuća kuna novčane nagrade. A “Šibenske književne ure” kreću odmah u pripremu svoga trećeg izdanja, u rujnu 2023.

Dodjelom nagrade “Stjepan Gulin” završen je Drugi međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE u organizaciji Praznika rada- centra za umjetnost i edukaciju. “Šibenske književne ure” ( ŠKURE ) su bile širom otvorene od 15. do 17. rujna. Dodjela je održana u Kući umjetnosti Arsen na kraju trećeg dana festivala koji je šibenskoj publici doveo niz renomiranih književnika i književnica, a zatvorila ga je dobitnica NIN-ove nagrade za roman – poemu ‘Deca’ Milena Marković u razgovoru s Miljenkom Jergovićem.

Predsjednik tročlanog žirija,Vladimir Arsenić, ( s kojim su u žiriju bili i Dubravka Bogutovac te Semezdin Mehmedinović ), je izjavio da se nagrađena zbirka pjesama ‘Reci vatra’ Selme Asotić od drugih izdvaja temama među kojima prevladava rodni i seksualni identitet te odnos prema ratu i obitelji.

„Ispisana je vrsnim stihovima od kojih su neki jednostavno antologijski. Selmine pjesme pravi su primjer autentične poezije zasnovane na vlastitom iskustvu drugog i drugačijeg“, kazao je Arsenić prilikom dodjele nagrade.

Dobitnica nagrade, Selma Asotić je, pak, kazala da je ‘Gulina’ mogao dobiti bilo tko od preostala četiri finalista jer je riječ o sjajnim zbirkama poezije, da književnost nije natjecateljski sport, samo je ona imala više sreće od Krešimira Bagića, Velibora Čolića, Miroslava Kirina i Nade Topić. A možda je to mogao biti i bilo tko među 94 autora koliko ih se ove godine prijavilo na natječaj za jedinstvenu književnu nagradu u regiji.

ŠKURE su ove godine u Šibenik kroz tri festivalska dana dovele niz vrsnih književnika i književnica iz cijele regije poput Miljenka Jergovića, Milene Marković, Monike Herceg, Damira Karakaša i mnoge druge. Jergović je na ŠKURAMA predstavio svoj roman ‘Trojica za kartal’. U razgovoru s književnicom Milenom Marković o festivalu u Šibeniku je, uz ostalo, kazao: „Hvala Gradu Šibeniku i građanima Šibenika što imaju razumijevanja za ovaj festival, a još više hvala što su ovo divno kino nazvali imenom Arsena Dedića i na kraju hvala Olji Runjić na ovom svemu“.

Organizator festivala je i ove godine bio Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju ispred kojeg stoje spisateljica Olja Runjić i glumac Leon Lučev koji je na festival uvodio trodnevnu radionicu ‘Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun’ čime su ŠKURE dale svoj obol obilježavanju 100. obljetnice rođenja velike pjesnikinje Vesne Parun.

ŠKURE su, kako to u svom postfestivalskom priopćenju navode organizatori, i Mojca Martin-Piletić, pa pomoćni tim Luciana Mikulandra i Živana Podrug. I da parafraziramo Milenu Marković, ŠKURE su drugu godinu u nizu pokazale šipak smrti ukoričene lijepe pisane riječi i nepravdi prema književnosti. ŠK smrti URE su, kao što je kazao novosadski književnik, ono što književnici iz cijele regije osjećaju kao svoj kulturni prostor i zato – ovo nije zbogom, samo doviđenja!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI