Neovisni novinarski portal
23.3.2023.
planet čovjek
Vidikovac u Plominu (foto TRIS/G. Šimac)

Zelena akcija:
HEP je termoelektranom Plomin spalio 127 milijuna eura

Vidikovac u Plominu (foto TRIS/G. Šimac)

Zelena akcija je ispred sjedišta HEP-a u Zagrebu zatražila zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina. U samo posljednje četiri godine, HEP je imao trošak od čak 127 milijuna eura zbog emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz ove elektrane, tvrde iz ZA-e.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su akciju  tijekom koje su postavili transparent s natpisom „127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“. S jedne su strane postavili maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim, a s druge strane solarni panel.

Tih 127 milijuna eura samo su trošak emisija CO2, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada elektrane.

“Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju koja je dovoljna za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Bernard Ivčić

Za dodatnu usporedbu, da HEP taj novac redovno ulaže u čistu energiju, umjesto da mora plaćati rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti preko 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast.

Laički bi se moglo kazati i kako je s tim novcem HEP mogao platiti račune za struju gotovo svim hrvatskim žiteljima, tj. nitko ne bi morao platiti električnu energiju., da je bilo pametnijih ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ivčić je istaknuo i kako su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to su  neisplative.

“HEP treba pripremiti plan zatvaranja termoelektrane Plomin 2 u idućih nekoliko godina. A tu energiju treba nadomjestiti onom iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz termoelektrane”, poručio je Ivčić.

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće svojih emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama na kojima se za njih trebaju nadmetati.

Prosvjed ispred HEP-a

-Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će navedeni trošak za HEP ove godine biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura. Ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio samo ovogodišnje troškove svojih emisija. Tu još dodatno treba pribrojiti i ostale operativne troškove, poput nabave ugljena, čija je cijena prošle godine bila dvostruko viša nego godinu ranije. Uz ovakav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje ove termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine-  pojasnio je Ivčić.

Aktivisti su još jednom istaknuli kako je od visokog financijskog troška ove TE, još veći klimatski trošak. Ovog proljeća je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj u kojem se navodi kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su prethodno znanstvenici očekivali tek na kraju ovog stoljeća.

“Znanost je jasna. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena”, zaključio je Ivčić.

Zelena akcija i mnogi drugi upozoravaju na ove probleme već desetljećima. Mo zaludu. U vijrme ovog njihovr prosvjedne akcije koja najvjerojatnije nije uzbudila nikoga od hravtskih vladajućih političara niti upravu HEP-a, a posebice ne, primjerice A. Plenkvoća, stižu vijesti o prvim redukcijama code u Istri i drugdje zbog dugotrajnh vrućiuna i suše.

Lipanj 2022. godine je potvrđen kao jedan od najtoplijih razdoblja u poznatoj povijesti sjeverne hemisfere.

Vidikovac u Plominu (foto TRIS/G. Šimac)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI