Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
volonteri svih zemalja
Volonter Alessandro u Kninu

Međunarodni volonteri vole Ekološku udrugu Krka Knin:
Alessandro i Hanna – novi Kninjani

Volonter Alessandro u Kninu

Ekološka udruga „Krka“ Knin, udruženje marljivih Kninjanki i Kninjana koje već desetljećima nebrojnim projektima obogaćuje život u Kninu i okolici, provodi i svoj treći po redu volonterski projekt odobren od strane  Agencija za mobilnost i programe EU koji sufinancira Europska unija u okviru programa Europskih snaga solidarnosti.

Taj projekt  imena  „NEDS“ koje je skraćenica od engleskoga Nature, Environment, Development and Sustainability (priroda, okoliš, razvoj i održivost) ima za cilj pridonijeti promicanju i razvoju ekološke svijesti, održivom razvoju zajednice i solidarnosti.

Kaki se to kaže rječnikom europskih projekata, aktivnosti koje će se provoditi unutar projekta NEDS-a  će biti u skladu s potrebama zajednice i odgovarati na lokalne društvene izazove te će promovirati europske vrijednosti kohezije, solidarnosti, demokracije i građanstva u Europi i među mladim ljudima iz različitih sredina.

Volonter Alessandro u Kninu popravlja namještaj

Sve navedeno se već godinama konkretno događa u Kninu: u Ekološku udrugu Krka Knin kontinuirano dolaze mladi ljudi iz raznih europskih zemalja, prijateljuju s domaćima, u pravilu zavole izvanredne kninske prirodne i druge znamenitosti, svašta korisnoga nauče, te se ispunjeni i s novim spoznajama vrate u svoje države. O volonterima koji hrle u Knin, od kojih neki požele i ostati u njemu, već smo pisali u Trisu.

Sada je u Kninu mladi volonter Alessandro iz Italije koji, kako kaže, želi promijeniti svoju budućnost i naučiti više o  radu i djelovanju same udruge i provedbi projekata. Tijekom dva mjeseca provedbe volonterskih aktivnosti je sudjelovao u radionicama informiranja i promoviranja važnosti volontiranja i mogućnostima ESS programa u školi,  akcijama čišćenja okoliša, u organizaciji i provedbi aktivnosti udruge, aktivnostima Eko knjižnice igračaka, naučio kako uzgojiti hranu u vlastitom vrtu, pomagao u izgradnji skloništa za životinje, upoznao lokalne udruge i način življenja u gradu Kninu.

Volonter Alessandro u Kninu

 

-Uskoro će nam se priključiti i mlada volonterka Hannah iz Njemačke. Volonteri će sudjelovati u brojnim aktivnostima koje će im omogućiti stjecanje određenih kompetencija, vještina i znanja za osobni i profesionalni razvoj. Sudjelovati će u raznim ekološkom akcijama, organizirati i provoditi radionice za promicanje i jačanje ekološke svijesti, održivom razvoju zajednice, solidarnosti i volontiranju, poticati na aktivno sudjelovanje u zajednici i zaštiti okoliša i prirode, provoditi  aktivnosti u sklopu Eko-knjižnice igračaka, naučiti pisati projektne prijedloge i provoditi manje projekte u području NEDS-a (priroda, okoliš, razvoj i održivost),organizirati i provoditi informativne aktivnosti na području grada Knina i Šibensko-kninske županije s ciljem promicanja i informiranja mladih o ESS programu i Erasmus+ i  EU vrijednostima, raditi na društvenim mrežama projekta (izrada i objava članaka, fotografija, videa, intervjua), osmisliti i provoditi osobne projekte prema svojim interesima… – vele u EUKK-i.

U svakom slučaju neće im biti dosadno.

Tijekom razdoblja provedbe aktivnosti volonterima je osigurano zdravstveno osiguranje CIGNA, potpora za učenje jezika, mentoriranje te financijska potpora za putovanje, smještaj, hranu i džeparac. Partnerske organizacije u ovom projektu su organizacija Noi@Europe iz Italije,  organizacija VIA e.V. – Verein für internationalen und interkulturellen Austausch iz Njemačke.

I za kraj teksta evo informacije kako na društvenim mrežama Facebook  i Instagramu   (www.instagram.com/neds.2022/) možete pratiti aktivnosti volontera, saznati kako im je te ih možete kontaktirati ako želite sudjelovati u nekim od aktivnosti ili saznati više o mogućnostima za mlade u sklopu programa ESS.

Volonter Alessandro u Kninu

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI