Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
aktivisti / GRAĐANI / knin
Felicie i Douglas na Dinari, krovu Hrvatske

Međunarodni volonteri vole Knin:
‘Dugo ću se sjećati osjećaja kad sam prvi put vidjela moćni vodopad Krčić’

Felicie i Douglas na Dinari, krovu Hrvatske

Neumorno kninsko građansko udruženje, Ekološka udruga „Krka“ Knin, i dalje provodi još jedan u nizu svojih nebrojenih društveno korisnih projekata – volonterski projekt „Green City Life“ u okviru Europskih snage solidarnosti financiranog od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije. U sklopu tog projekta u Knin je, podsjećamo na tekst na Trisu, doputovalo dvoje mladih volontera, Felicie i Douglas iz Francuske i u tom našem gradu ostali – osam mjeseci. Felicie se vratila kući, a Douglas ostaje najmanje do konca listopada…

Kroz ovaj projekt volonteri su imali prilike sudjelovati u različitim aktivnostima i događanjima vezanim za zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, organizirati radionice na temu ponovne uporabe predmeta i recikliranje, promovirati i informirati mlade o mogućnostima  i programu Europskih Snaga Solidarnosti i Erasmus + programa, raditi u Eko knjižnici igračaka, promovirati prirodne ljepote Grada Knina i okolice, organizirati različita događanja, upoznati se sa hrvatskom kulturom i tradicijom, promovirati volonterizam, upoznati druge udruge i volontere, raditi na društvenim mrežama, snimati videa različitih sadržaja, osmišljavati svoje osobne projekte i postati dio lokalne zajednice. Također ovaj projekt omogućio im je, kako i sami svjedoče na njegovom završetku,  stjecanje korisnog iskustva, znanja i vještina za njihov osobni i profesionalni razvoj.

Felicie i Douglas na Dinari, krovu Hrvatske

-Naime, volonterska služba za našu dragu Felicie je završila i ona se sretno vratila u Francusku. Želimo joj puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i osobnim izazovima. Također želimo joj se zahvaliti na sudjelovanju u volonterskom projektu te se nadamo kako će stečeno iskustvo i znanje iskoristiti u svojim budućim planovima ili primijeniti u svojoj lokalnoj zajednici. Volonterka Felicie je napisala kratku priču o svojoj volonterskoj službi koju možete pročitati u nastavku. – kažu u EUKK-i.

Evo što je u svojem pismu napisala volonterka Felicie nakon povratka kući u Francusku:

„Nakon 8 mjeseci provedenih u Kninu, vrijeme je za povratak kući. Bilo je to 8 sjajnih mjeseci u kojima sam odrastala, susretala se s novim ljudima, kulturama, problemima, okolišem. Kroz rad i aktivnosti udruge stekla sam više znanja, mekih i tehničkih vještina. Ali uglavnom, ovo mi je iskustvo donijelo puno na osobnoj razini. Doista, stekla sam više samopouzdanja, osjećam se još otvorenija za druge realnosti, koje se razlikuju od mojih, od onoga što sam dosad znala. Imala sam sjajne kolege, koji su me puno naučile, i zahvalna sam na tome. Štoviše, definitivno mislim da je vrijeme da se sada uključim u svoju lokalnu zajednicu kada se vratim kući i negdje smjestim! 

Toplo bih preporučila jedno ESC volontiranje, to je jednom u životnom iskustvu, što je definitivno vrijedno, naučite puno o sebi i svojoj okolini. Otvara vam um i daje vam puno novih spoznaja o onome što vas čeka sljedeće!

Ne mogu opisati jedan određeni trenutak koji je za mene bio najbolji, ali sigurno ću se dugo sjećati osjećaja koje sam imala kad sam prvi put vidjela moćni vodopad Krčić, kada sam provodila vrijeme na brdu Spas promatrajući zalazak sunca, kada smo se tijekom lijepih vožnji osjećali slobodno na biciklima, čak i svaki put bolji od prethodnog, kada smo išli na vrh planine Dinare i vrh Hrvatske, kao i u svo ono vrijeme kada sam se imala priliku lutati po kninskoj okolici. Ali isto tako, imala sam priliku puno putovati po Hrvatskoj i toliko sam uživala u tome da sam mogla intezivno otkrivati zemlju s prekrasnim i različitim krajolicima.

Felicie i Douglas u vožnji biciklom podnožjem planine Dinare

-Zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe Europske unije koja je odobrila produljenje trajanje provedbe ESS projekta „Green City Life“ do 27.12.20021. godine, produljena je i  volonterska služba za našeg volontera Douglasa do 31. 10.2021. godine. Pozivamo Vas da i dalje pratite njegovo volontersko iskustvo na Facebook stranici „Green City Life“  i priključite se nadolazećim aktivnostima – vele u Ekološkoj udruzi ‘Krka’ Knin.

EUKK je organizacija koja već desetljećima okuplja energične entuzijaste koji su svojim djelovanjem nedvojbeno uljepšali život u Kninu i okolici, potakli niz projekata koji će dugoročno, u nekoj doglednoj budućnosti, zasad još neotkriveni kninski kraj zasigurno postaviti na poziciju jedne od najprivlačnijih i najljepših za turistički posjet, ali ju učiniti i jednom od najpoželjnijih regija Hrvatske u kojoj će se rado živjeti i nastanjivati, te se iz nje više neće odlaziti drugdje…

Doček volontera prije osam mjeseci

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI