Neovisni novinarski portal
1.10.2022.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Zapušteni i devastirani spomenik za 39 strijeljanih uz cestu između Šibenika i Zablaća (foto TRIS/G. Šimac)

Mate Škugor:
‘Spomen ploča ovim istinskim domoljubima razbijena je i uklonjena 1991. te još uvijek nije obnovljena’

Zapušteni i devastirani spomenik za 39 strijeljanih uz cestu između Šibenika i Zablaća (foto TRIS/G. Šimac)

Matu Škugora ne treba puno predstavljati čitateljima ovog portala, a ovdje možete pročitati neke od tekstova vezanih uz njegovo djelovanje i izniman doprinos glazbenoj i koncertnoj kulturi u Hrvatskoj… i šire. No podsjetimo kako je Mate Škugor glazbeni promotor zaslužan za promociju izvrsnih glazbenika iz zemlje i svijeta, od kojih su neki postali planetarno poznati zahvaljujući upravo njemu. Nadalje, organizacijom koncerata počeo je još u studentskim danima, a dvadeset i pet godina kasnije, iza njega su festivali Žedno uho i NO JazzTerraneo i SuperUho, te više od tisuću organiziranih koncerata koji su mijenjali kulturnu sliku Zagreba, Šibenika, Hrvatske i šire.

Zapušteni i devastirani spomenik za 39 strijeljanih uz cestu između Šibenika i Zablaća (foto TRIS/G. Šimac)

Mnogi će reći kako bi bez Škugora i njegovog djelovanja mnogi bili zakinuti za vrsne glazbene doživljaje, a primjerice njegov rodni Šibenik mu može zahvaliti što je njegovim angažmanom oko festivala Terraneo zapravo započela zbiljska transformacija iz zaboravljenog grada na rubu svih događanja u jedno od najpoželjnijih jadranskih odredišta kulturnog i drugog turizma, makar u ljetnim mjesecima. Mate Škugor je objavio i knjigu naslovljenu  Glazba za Žedno uho, u izdanju kuće Rockmark a za koju se ističe kako je to ispovijest o odrastanju u rodnom Šibeniku, stasanju u Zagrebu i albumima koji su mu pritom pravili društvo i mijenjali život.

Danas prenosimo njegovu objavu na društvenim mrežama, a u kojoj upozorava na jedan od akutnih boljki hrvatskog društva zadnjih desetljeća, a to je iracionalno zanemarivanje brojnih žrtava, stradavanja, borbe za slobodu i antifašističke povijesti Hrvatske i Dalmacije. U to spada i sramotno rušenje i devastiranje spomenika brojnim ubijenim Šibenčanima i drugima koji su dali život u borbi protiv nacista, fašista i njihovih saveznika, iako se često radi o neposrednim precima onih koji ih danas zanemaruju i obezvrjeđuju njihove patnje, herojstvo i domoljublje. Škugor ovdje skreće pažnju na spomenik za 39 strijeljanih žitelja Šibenika i okolice, a  koji je razbijen još prije nekoliko desetljeća i do danas nije  uređen. Izgleda kao neugledni i žalobni ostatak neke ruševine, tik uz cestu od Mandaline prema Zablaća, a ujedno je i jasan ogled žalosnog stanja (ne)svijesti o vlastitoj povijesti. Evo objave Mate Škugora:

Zapušteni i devastirani spomenik za 39 strijeljanih uz cestu između Šibenika i Zablaća (foto TRIS/G. Šimac)

79 godina je prošlo od masovnog ubojstva koje predstavlja najveći zločin nad civilima u novijoj povijesti Šibenika i njegove okolice. Svi ubijeni bili su Hrvati koji nisu htjeli prihvatiti činjenicu da su u vlastitom gradu i zemlji preko noći postali građani drugog reda, te su zbog nepokoravanja tuđinskim vlastima bili najprije pozatvarani a potom i strijeljani. Izvršitelji su bili talijanski vojnici, a nalogodavac fašistički general koji se, bijesan zbog poraza pretrpljenog na ratištu, odlučio iskaliti na nedužnim ljudima čije je smaknuće trebalo poslužiti kao upozorenje ostalim žiteljima Šibenika i okolnih sela. Krvavu odjeću s rupama od metaka idućih su dana dostavili njihovim obiteljima.

Spomen ploča ovim istinskim domoljubima razbijena je i uklonjena 1991. te još uvijek nije obnovljena, pa se nameće zaključak kako ove naše današnje političke “elite” nemaju problema s činjenicom da su fašisti ubili 39 njihovih sugrađana samo zato jer im se ovi nisu htjeli pokoriti i zato jer su htjeli govoriti hrvatski a ne talijanski jezik. Iz toga, pak, proizlazi zaključak da bi ti i takvi prije 79 godina vjerojatno surađivali s već spomenutim generalom fašističke policije. Uostalom svako malo možemo vidjeti naše ultranacionaliste kako iskazuju neskriveno divljenje prema stranim autokratima koji, pak, otvoreno iskazuju teritorijalne pretenzije spram Hrvatske te zazivaju vraćanje nekakvih njihovih “povijesnih granica”. Upravo se takvim izdajnicima svojevremeno odlučilo suprotstaviti onih 39 Hrvata ubijenih na današnji dan prije 79 godina. Žalosna je činjenica da ideološki sljedbenici ondašnjih izdajnika danas sjede u gradskim vijećima, županijskim skupštinama, a ne nedostaje ih ni u Saboru gdje uživaju samoproglašeni status “pravih Hrvata”.

Čini se da je granica hrvatskog licemjerja otprilike tamo gdje i granica ljudske gluposti.

Mate Škugor (foto Tris/J. Krnić)

Netko je zacrnio zvijezdu (foto TRIS/G. Šimac)

Spomen ploča prije nego li je razbijena

Ulomak koji govori o strijeljanju 39 osoba

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI