Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
planet čovjek
Ris Ljubo prije nego je odšetao u šumu (foto Marko Matešić)

Ljubo šeta po Velebitu:
Petnaesti ris pušten u planine

Ris Ljubo prije nego je odšetao u šumu (foto Marko Matešić)

Ljubo šeta po Velebitu. Ljubo je ris, i to petnaesti po redu koji pušten u planine u okviru LIFE Lynx projekta  pokrenutog 2017. godine s ciljem spašavanja dinarske populacije risa od izumiranja. O tom projektu ste na stranicama ovog portala mogli čitati više puta, pa i zanimljivu činjenicu da je jedan ris nazvan – Tris.  Kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak risa, ukupno 15 životinja je preseljeno iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju.

I tako je Ljubo – 15. ris – ispušten  u blizini Gospića, nakon što je privremeno lišen slobode to jest uhvaćen u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi se bilo sigurno kako u Hrvatsku stiže zdrav. Zanimljivo je i kako su svečani dolazak pa puštanje Ljube pozdravili i članovi Rukometnog kluba Gospić, lovci te predstavnici lokalne zajednice.

Ekipa za ispraćaj risa Ljube (foto: Elena Morozova)

Ris Ljubo je ispušten u lovištu Ramino korito, kojim upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade.

-Velika nam je čast što možemo pomoći oporavku populacije risa, i kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo ispušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Lijepe naše. Na tom području obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije – rekla je pritom Marija Krnjajić, upraviteljica navedene Zaklade.

Koliko je pak lovstvo i pucanje u divlje životinje u korelaciji s biološkom raznolikošću, nije pojašnjeno.

Ris Ljubo u travi (foto Gordana Iskrić)

Stanovnici ovog područja uistinu stoljećima dijele život ne samo s risom, nego i vukom i medvjedom, a Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako na području Ličko–senjske županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika:

-Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama – kaže Gomerčić. 

Ode ris Ljubo (foto Vedran Sljepčević)

Ris je najveća europska mačka, no opstanak ove vrste u Dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija risa ponovno je uspostavljena 1973. godine naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju. Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest risova.

Gotovo 50 godina razmnožavanja bliskih srodnika bez kontakta s risovima iz drugih populacija rezultiralo je genetskim poremećajima te je jedino rješenje za opstanak bio ponovni uvoz risova iz Karpata. Upravo to provodi međunarodni tim stručnjaka okupljen u projekt LIFE Lynx, pod sufinanciranjem Europske komisije.

Ris Ljubo prije nego je odšetao u šumu (foto Marko Matešić)

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI