Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
životinje i ljudi
Kras na Plitvicama (foto: Goga Iskrić)

Ris Kras doselio na Plitvice

Kras na Plitvicama (foto: Goga Iskrić)

Kako mi na ovom vašem portalu redovito izvještavamo, među ostalim, i o risovima, evo još jedne vijesti: u Nacionalnom parku Plitvička jezera ispušten je odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj zvan Kras. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta kako bi se povećala genska raznolikost naše populacije i zaustavilo njeno izumiranje, dok je u Sloveniju do sada naseljeno deset životinja.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među njima su i životinje naseljene iz Karpata. Analizom DNA i pomoću automatskih kamera dokazani su potomci naseljenih risova te posljedični rast genske raznolikosti populacije u Dinaridima. Poseban uspjeh LIFE Lynx projekta je naseljavanje risova u slovenske Alpe, područje gdje razmnožavanje ove vrste nije zabilježeno duže od 100 godina. “Ovaj izniman uspjeh je rezultat odlične dugogodišnje suradnje i zajedničkog rada međunarodnih stručnjaka, uz podršku lovaca i lokalnog stanovništva”, prilikom ispuštanja je rekla Magda Sindičić, koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj.

Kras odlazi (foto Vedran Sljepčević)

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević je ovom prilikom izjavio: “Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera posljednjih sedam godina provodi  sustavno praćenja risova, a prošle godine je zabilježeno osam odraslih jedinki koje koriste područje parka. No zabrinjavajuća je činjenica da u razdoblju 2018. – 2021. godine nisu zabilježeni mladunci na području parka, što bi potencijalno mogla biti posljedica parenja u srodstvu koje ugrožava opstanak risa u Dinaridima. Srećom, krajem 2022. u parku je automatskim kamerama zabilježeno da ženka nazvana Shiny ima dva mladunca i nadamo se da će naseljeni ris Kras pomoći da se ovaj pozitivni tred reprodukcije na Plitvicama nastavi.”

Kras na Plitvicama (foto: Goga Iskrić)

-Ris Kras je dobio ime po hrvatskom i slovenskom izrazu kras koji označava korozivne pojave na vodotopljivim stijenama kao što je vapnenac, najprošireniji tip stijena Dinarskog gorja i Like, te značajnom obilježju krškog krajobraza Plitvičkih jezera. Kras je posljednja životinja koja će u sklopu LIFE Lynx projekta biti naseljena u Hrvatsku, dok u Sloveniju ovog proljeća stižu još dvije jedinke. Provedba ovog uspješnog projekta završava u ožujku 2024. godine, ali završetkom projekta ne prestaje naša odgovornost da očuvamo ovu vrstu i prekrasne šume u kojima živi.- večle u NP Plitvička jezera.

Kras na Plitvicama (foto: Goga Iskrić)

LIFE Lynx je međunarodni projekt s ciljem zaustavljanja izumiranja populacije risa u Dinaridima. Provodi se u razdoblju 2017. – 2024. godine, u Hrvatskoj pod sufinanciranjem Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ureda za udruge Republike Hrvatske te Euronatura. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, populacija risa u Dinaridima je ponovno uspostavljena 1973. reintrodukcijom šest jedinki iz Slovačke u Sloveniju. Svi risovi u Sloveniji, Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini su potomci tih šest životinja i stoga je došlo do parenja u uskom srodstvu. Jedini spas za održavanje populacije je bilo naseljavanje novih, zdravih jedinki, koje će zaustaviti parenje u srodstvu što je i realizirano u sklopu LIFE Lynx projekta.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI